De slachtoffers van de oorlog werden ook in De Wolden herdacht

De Wolden – In meerdere dorpen in de gemeente De Wolden werd woensdag stilgestaan bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In de meeste gevallen werd tevens stilgestaan bij de oorlog in oekraïne, die voor veel ouderen weer herinneringen oproept aan de jaren 40-45.

In de Wijk trok vanaf de Wieker Meule een grote groep inwoners in een stille tocht naar de begraafplaats in De Wijk. Na de twee minuten stilte speelden de muzikanten van Apollo het Wilhelmus. Wethouder Egbert van Dijk was hierbij aanwezig en verwees in zijn verhaal naar onder andere de oorlog in Oekraïne. Hierna volgden kransleggingen bij het graf van piloot Latham, bij het graf van verzetsheld Fernim, verzetsheld Hazelaar en verzetsheld Donker.

In Ruinerwold vond een indrukwekkende bijeenkomst plaats in de kerk van Blijdenstein en op de algemene begraafplaats. Daar was burgemeester Inge Nieuwenhuizen namens de gemeenten aanwezig. Op de begraafplaats werd een krans gelegd bij de oorlogsgraven. eerder die dag werd aan De Hardenweg al een informatiebord onthuld door Sarah Webb en haar zoon Zacharias, Sarah is de nicht van het omgekomen bemanningslid Stanly Webb. Een zlefde informatiebord is bij de begraafplaats geplaatst.

In Ruinen was het wethouder Gerrie Hempen die de gemeente vertegenwoordigde. De stille tocht door het dorp ging naar het monument naast de Mariakerk, waar bij het Joods monument werd gesproken en herdacht wie er allemaal het leven lieten in de Tweede Wereldoorlog. Muziekvereniging Crescendo verleende medewerking.

In Alteveer vond een bijeenkomst plaats bij het Venster naar de Vrijheid, dat naast de kerk staat. De stille tocht ging van het dorpshuis naar het monument. Door verschillende mensen werden bloemen en kransen gelegd, tevens kon een kaarsje aangestoken worden in de Dorpskerk. Een indrukwekkend gebeuren waar jong en oud aanwezig was.

Reacties

Cookieinstellingen