Lintjes voor Herman Steendam en Hendrik Jan Benning

Herman (l) en Hendrik Jan.
Herman (l) en Hendrik Jan.
Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Hendrik Jan Benning uit Echten en Herman Steendam uit Ruinerwold zijn de twee Woldenaren die vanmorgen een Koninklijke onderscheiding hebben mogen ontvangen. De ‘burgemeester van Echten’ werd lid in de orde van Oranje Nassau, oud-militair Steendam zelfs ridder.

Het werd in De Wolden dit jaar dus geen lintjesregen, maar het druppelde wat.  De 67-jarige Steendam heeft er een lange reeks activiteiten op zitten sinds 1993. Zo is hij sinds die tijd hoofdredacteur van het magazine, pr-functionaris/woordvoerder pers, lid commissie juridische zaken van ‘FEHAC’. Van 1997 tot 2009 was hij ouderling en diaken bij PKN Nederland en vanaf 1997 tot nu vrijwillig archivaris bij de Stichting Niel Steenbergen.

Herman Steendam met zijn vrouw. (Eigen foto)

 

Op militair gebied bekleedt Steendam ook nog verschillende functies. Vanaf 2011 voorzitter van de districtscommissie Noord en begeleider van veteranen bij hun steunaanvraag Fonds 1815. Van 2001 tot 2014 was hij reservist bij het  Regionaal Militair Commando en sinds 2013 is hij voorzitter en bestuurslid van de Traditiecommissie Koninklijke Landmacht. Sinds 2014 is de Ruinerwoldiger tevens voorzitter van de Stichting Herdenkingsmonument De Bilt, die de organisatie van de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op poten zet. Steendam is vanaf 2014 bestuurslid en juridisch adviseur van de Koninklijke Vereniging Ons Leger en sinds 2019 bestuurslid van de Stichting De Nationale Landstorm Commissie.

Hendrik Jan Benning. (Artizzl media)

‘Burgemeester’

Hendrik Jan Benning is in Echten en wijde omgeving een bekende verschijning en overal laat hij zijn handen wapperen. De 77-jarige wordt ook wel gezien als de ‘burgemeester van Echten’. Zo is de agrariër in ruste sinds 2002 vrijwilliger bij Koninklijke Visio Echten, vanaf 2005 vrijwillig boswachter, ambassadeur en gastheer bij Natuurmonumenten Zuid Drenthe, van 2006 tot 2019 vrijwilliger van de Stichting Vrienden van de Ruiner Molen de Zaandplatte, vanaf 2010 oprichter en bestuurslid van de Stichting Dorpshuis d’Olde Karke, vanaf 2013 vrijwilliger bij de Stichting Historie Ruinen en sinds 2016 vrijwilliger bij museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold. Daarnaast stond en staat  Benning altijd paraat als er weer wat gerealiseerd moet worden in het dorp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen