Met dames pak je in De Wolden veel meer stemmen dan met mannen

Vrouwen aan de macht in De Wolden.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Bijna 60% van de stemmen die woensdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werden uitgebracht in de gemeente De Wolden, gingen naar een vrouwelijke kandidaat. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal gekandideerde vrouwen nog geen 30% bedroeg.

Wie de uitslagenlijst van de verkiezingen er eens goed op naslaat, komt tot bijzondere resultaten. Meer dan 7000 van de 12.199 uitgebrachte stemmen gingen naar de vrouwen. Dat is voor een deel te verklaren uit het feit dat van de zeven partijen, er vier een vrouwelijke lijsttrekker hadden. Kiezers gunnen hun stem al snel aan de lijsttrekker, dat waren er woensdag 3.899. Bleven er toch nog 3118 stemmen over die ook naar de dames gingen.

Treurig dieptepunt

Bij zes partijen waren vrouwen in de minderheid op de kandidatenlijst, alleen GroenLinks had meer vrouwen dan mannen: 7 dames en 5 heren. De dames pakten liefst 84% (909) van de GL-stemmen. Treurig dieptepunt was te vinden bij de Partij van de Arbeid, waar van de 19 kandidaten er slechts 2 van het vrouwelijke geslacht waren. Geen wonder dat hier mannen (76%) meer stemmen pakten. Ook de ChristenUnie blonk niet uit in een vrouwelijke lijst: 3 dames van de 12 kandidaten, dit trio pakte 121 stemmen (18%).

Mooie cijfers

De 8 vrouwen op de omvangrijke lijst van Gemeentebelangen (19 mannen) pakten samen 3107 stemmen, goed voor 58%. De 6 vrouwelijke VVD’ers deden het procentueel nog ietsje beter met 70% (1131 stemmen). De 12 mannen stelden daar slechts 486 stemmen tegenover.

Bij het CDA ook mooie cijfers, wat de 6 dames (tegen 14 mannen) pakten 1125 stemmen, dat is bijna 66%. Bij D66 5 dames tegen 10 heren. Hier was de verdeling zo goed als gelijk: mannen 378 stemmen, vrouwen 383.

Vrouwen in De Wolden

Dat vrouwen het in De Wolden goed doen, is de laatste jaren al gebleken. Het college van B en W bestond na het vertrek van Jan ten Kate, Jan van ’t Zand en burgemeester Roger de Groot, op één na uit alleen maar dames. De wethouders Hilda Mulder en Gerrie Hempen, burgemeester Inge Nieuwenhuizen en griffier Joukje van Roeden. Egbert van Dijk houdt de mannelijke eer hoog. Overigens begint de formatie van een nieuw college ook onder leiding van een vrouw: oud-raadsgriffier Josée Gehrke uit Zuidwolde is voor die klus gevraagd als informateur. Maandag wordt de officiële uitslag van de verkiezingen vastgesteld en kan Gehrke beginnen.

Lees ook Gemeentebelangen en GroenLinks winnen zetel, VVD wordt gehalveerd

Reacties

Cookieinstellingen