VRIJDAG STAKING DRENTSE BUSCHAUFFEURS

Foto: vanzuijlekom Foter CC BY-SA

Drentse buschauffeurs gaan vrijdagmorgen 26 juni om tien uur demonstreren bij het provinciehuis. Vakbond FNV Streekvervoer roept de chauffeurs hiertoe op.
Ze komen in actie tegen het deels of helemaal schrappen van het stadsvervoer in Assen, Hoogeveen en Meppel. In deze steden worden de chauffeurs vervangen door vrijwilligers met een buurtbus.
Of dit a.s. vrijdag ook consequenties gaat hebben voor busvervoer vanuit De Wolden richting Hoogeveen / Meppel is (nog) niet bekend.

De bond spreekt van werkverdringing en noemt dit onacceptabel. De actie is volgens vakbondsbestuurder Paula Verhoef de opmaat voor grotere en hardere acties.

Jan Heilig, bestuurder FNV legt  in de Hoogeveense Courant uit waar het om gaat. “In zowel Meppel als Hoogeveen wordt het volledige stadsvervoer geschrapt. Vijftien chauffeurs die onder de cao OV vallen, staan per januari 2016 op straat. Daar blijft het niet bij. Het vervoersbureau van Drenthe en Groningen heeft aangekondigd ook de stadsdiensten van Assen, Veendam, Haren en Ter Apel te laten vervallen. Ook daar zullen vakmensen op straat worden gezet om vrijwilligers die niet eens een appel of ei krijgen het werk te laten doen.”

Ludieke actie in Assen

Ed van Eijbergen, bestuurder FNV: “We gaan vrijdag de provincie andere “vrijwilligers” aanbieden. Een vrijwilliger die de plek van gedeputeerde Henk Brink inneemt, levert al gauw een besparing op van 110.000 euro. Dat is drie keer zoveel dan het wegsaneren van een OV chauffeur door een vrijwilliger oplevert.”

Vanaf de Bonte Wever in Assen lopen de buschauffeurs vrijdagochtend in protest naar het Provinciehuis Drenthe, waar gedeputeerde Henk Brink van Drenthe zetelt, die eerstverantwoordelijke is voor de plannen.

Reacties