Gemeente inventariseert opvangplekken voor vluchtelingen Oekraïne

Foto:

Zuidwolde – De gemeente De Wolden bereidt de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor. Er is een speciaal gemeentelijk team ingericht om de opvang te coördineren en organiseren. Zij heeft hierover overleg met de Veiligheidsregio Drenthe, waarin alle burgemeesters van Drenthe vertegenwoordigd zijn. Via het e-mailadres [email protected] inventariseert de gemeente hoeveel en waar vluchtelingen opgevangen zouden kunnen worden.

Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne komt ook de eerste hulp op gang. Vrijwilligers uit De Wolden laten zien dat zij hart hebben voor de vluchtelingen.

„Het is begrijpelijk dat we ons soms bang en somber voelen over wat er gebeurt in de wereld. Laten we proberen aandacht en oog voor elkaar te hebben. En samen het initiatief te nemen om vluchtelingen die uit de Oekraïne, in De Wolden een warm welkom te bieden”, laat burgemeester Inge Nieuwenhuizen weten.

Veel particulieren

Er zijn veel particulieren die onderdak beschikbaar willen stellen. De gemeente inventariseert het aanbod van particulieren die ruimte hebben om voor korte (één week) of langere tijd mensen op te vangen. „Zo krijgen we een overzicht van de beschikbare ruimte. In eerste instantie inventariseren we de capaciteit in de gemeente”, laat een woordvoerder weten.

Wie ruimte vrij heeft, kan dat aangeven door een concreet aanbod en contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer) te mailen naar  [email protected]. Het aanbod als gastgezin wordt dan automatisch aangemeld bij Takecarebnb. Zij regelen dan de koppeling met de bij het aanbod passende Oekraïners. Vluchtelingenwerk verwijst naar takecarebnb om vraag en aanbod te matchen.

Wat mensen in Nederland nog meer kunnen doen, is een donatie overmaken op giro 555. Ze kunnen ook even kijken op de site van  de Stichting Vluchteling, www.vluchteling.nl. Verder zijn er tal van organisaties die vluchtelingen helpen. Op de site www.nlvoorelkaar.nl staan mogelijkheden om vluchtelingen te ondersteunen.

Reacties

Cookieinstellingen