Inzameling van oud papier moet anders in De Wolden

Debat in Ruinen.
Foto: Artizzl media

Ruinen – Wat de meeste partijen in de gemeente De Wolden betreft, wordt de manier van inzameling van oud papier gewijzigd. Nu nog halen vrijwilligers van verenigingen in Ruinen, maar elders ook scholen, zelf het oud papier op langs de weg.

Dat bleek donderdagavond tijdens het verkiezingsdebat van Dorpsbelangen Rune, Ondernemend Ruinen en dorpshuis ’t Neie Punt. Daar vond het debat onder leiding van Serge Vinkenvleugel (RTV Drenthe) ook plaats. Oud papier was het eerste heikele onderwerp dat bediscussieerd werd.

Achterop vuilnisauto

De vrijwilligers staan dan zelf achterop de vuilnisauto. „Het past niet meer bij deze tijd. De gemeente is er verantwoordelijk voor”, vond Mark Turksma van de PvdA, die wees op de techniek en veiligheid. Wat hem betreft wordt de opbrengst volledig door de gemeente vergoed. D66-lijsttrekker Albert Haar stelde fijntjes vast dat de  kwaliteit van het verenigingsleven niet afhangt van de opbrengst van het oud papier. „Maar een goed verenigingsleven moet je wat waard zijn, er moet een goede subsidieregeling voor zijn. Maar om alles maar compleet te compenseren is onzin.”

Bestuurder Rijk van Ommen van Dorpsbelangen Rune had er in zijn inleiding op gewezen dat de gedachtegang van de gemeente, dat ophalen met zijladers goedkoper is, niet klopt. Wat Gerrie Hempen (Gemeentebelangen) betreft is het ophalen door verenigingen nog niet van de baan. „Maar als het niet meer kan, moeten we naar alternatieven kijken.” Rutger Warta (ChristenUnie) wees op het sociale aspect. „Papierophalen was toen ik jong was een sociaal gebeuren, misschien moeten we wel een beetje terug in de tijd, bijvoorbeeld een grote bak bij school neerzetten waar mensen het papier inleveren.”

Rijk van Ommen concludeerde na de partijen te hebben gehoord, dat de verenigingen in Ruinen graag verder willen met de huidige inzameling. „Vergeet niet dat er erg veel papier wordt ingezameld in De Wolden, daar scoort het milieu ook mee.”

Reacties

Cookieinstellingen