CH De Wolden redt historische Zaanse loods

In Hoogeveen was eerder al, Dankzij Zaans Erfgoed en architect Sjoerd Soeters, een intentieovereenkomst gesloten tussen de ontwikkelaar Vadémo Vastgoed en de gemeente Hoogeveen om alles in het werk te stellen om een nieuwe bestemming te verzinnen voor de historische Zaanse loods. Iets dat in Zaanstad, waar men ook belang had bij behoudt van de loods, maar niet had willen lukken.

Geschiedenis

Het markante gebouw stond van 1880 tot 1957 in de Zaanstreek, toen bekend om zijn vele houtzagerijen die zich daar sinds 1600 gevestigd hadden. In het begin werd er gezaagd met windmolens, na de komst van de stoommachine in fabrieken. Hoe kwam de houtloods in Hoogeveen terecht? De ooit zo florerende houtzagerijen in het centrum van Zaandam gingen na 1950 ten onder door concurrentie uit het buitenland. Ook het bedrijf Dekker waar de Hoogeveense loods vandaan kwam sloot. Na een openbare veiling werd de loods afgebroken en na transport per schip in Hoogeveen weer opgebouwd bij houthandel Robaard en de Jonge.

9 okt 2006 040

Herontwikkeling Hoogeveen

De 135 jaar oude loods van negentig meter lang en dertien meter breed staat in Hoogeveen nog op een terrein van houthandel Robaard en de Jonge midden in het Hoogeveens centrum, nmaar dit gebied wordt herontwikkeld met woningbouw. Henk van der Molen van Vadémo Vastgoed: ,,Steeds meer werd duidelijk dat het eeuwig jammer zou zijn om deze loods te recyclen tot luciferhoutjes.’’ Wethouder Anno Wietze Hiemstra van Hoogeveen: ,,Deze verborgen schat in het stadscentrum verdiende het om een mooie plek te krijgen.’’

Stichting Zaans Erfgoed

Stedenbouwkundige Kees Hofstee vertelt dat in eerste instantie het belang van het gebouw helemaal niet duidelijk was.  ,,We hadden niet door hoe bijzonder de loods was. De stichting Zaans Erfgoed heeft gelukkig aandacht gevraagd voor het bouwwerk.’’ De gemeente hoopte op particuliere initiatieven, wilde zelf wel helpen met subsidie en het beschikbaar stellen van grond, maar lange tijd kwam er geen levensvatbaar en betaalbaar plan en kwam de dreiging van sloop steeds dichterbij.

Veestal, restaurant, fietsentstalling noem maar op. Eigenaar Henk van der Molen kreeg zeker dertig plannen voor de loods binnen. Zijn eigen voorkeur ging uit naar het plan voor een overdekte markt, maar dat vond geen doorgang omdat de gemeente daar geen geld voor had en het ook niet paste binnen het bestemmingsplan.

Maar er is inmiddels goed nieuws: CH De Wolden neemt de loods nu over. Daar gaat de constructie, weliswaar met aanpassingen, dienen als VIP-ruimte. De lange zijden krijgen een glaswand. “Binnen komen alle voorzieningen zoals horeca en zitplaatsen, maar de bijzondere hout,- en kapconstructie blijft intact en zichtbaar”, vertelt voorzitter Christiaan Hendriksen van CH De Wolden. De loods wordt wel wat korter, in totaal meet hij straks ongeveer 70 meter.

Na de zomer wordt de loods als afgebroken waarbij alle onderdelen genummerd worden en dan wordt al het materiaal opgeslagen op het terrein van CH De Wolden. De gemeente De Wolden wil graag meewerken, ook al moet het bestemmingsplan nog aangepast worden. Tegen de tijd dat CH De Wolden 2016 wordt verreden, zou deze wel heel bijzondere nieuwe VIP-ruimte klaar moeten zijn voor gebruik.

 

ch de wolden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen