CDA De Wolden: Huus van Sport en Cultuur moet er komen, maar niet tegen elke prijs

Huus voor Sport en Cultuur Zuidwolde, voorlopig ontwerp.
Foto: Gemeente

Ruinerwold – De geplande multifunctionele accommodatie in Zuidwolde is ook donderdag weer onderwerp van gesprek tijdens de raadsvergadering van de gemeente De Wolden. Want, naast de eerder gevraagde investering van 14 miljoen moet er toch nog een schepje van bijna 3 miljoen bovenop.

„Wie denkt dat het Huus van Sport en Cultuur met ruim 14 miljoen euro gebouwd is, heeft het mis. Alweer. Op donderdag 17 februari wordt de gemeentevraag gevraagd om in te stemmen met een extra investering van bijna 3 miljoen. Maar waar houdt dit op?  Immers, in 2019 heeft de gemeenteraad ook groen licht gegeven voor een verhoging van 2,6  miljoen, waarmee het project zou uitkomen op 14,1 miljoen euro. Oorspronkelijk zijn we begonnen met plannen van 6 miljoen”, laat raadslid Jeene Keizer van het CDA weten.

Een grens trekken

Volgens het CDA moet de gemeenteraad nu duidelijk een grens trekken om de alsmaar stijgende begrotingskosten voor dit initiatief in te dammen. „Het kan niet de bedoeling zijn dat we de rekening uiteindelijk moeten doorschuiven naar onze volgende generatie. Of moeten compenseren met een belastingverhoging per inwoner?”

Het CDA zet onder andere vraagtekens bij de toekomstige exploitatiekosten die uit de bouw van dit complex voortvloeien, maar ook de impact daarvan op het huishoudboekje van de gemeente. „Een lastig dilemma, omdat wij als CDA groot voorstander zijn van een multifunctionele accommodatie. Maar niet tegen elke prijs, want die komt als een boemerang terug bij de inwoners, ook diegene die hier niet van profiteert.”

Wat het CDA betreft moet de gemeente, overigens net als bij het plan Blijdenstede in Ruinerwold, terug naar de tekentafel. „Ik ben ongelooflijk verbaasd, omdat volgens de stuurgroep op geen enkele mogelijkheid bezuinigd kan worden op bouwkosten. Terwijl er juist heel veel goede alternatieven zijn. Ik noem de keuze voor de mooie bestaande uitvoering van het algemene deel in combinatie met een eenvoudige vierkante sporthal en gymzaal. De binnenkant hiervan moet zeer functioneel zijn. Als je met een thuisverbouwing uit de pas loopt met de begroting, dan ga je toch ook bepaalde dingen niet doen of anders?”, stelt Keizer vast.

Lees ook Huus voor Sport en Cultuur in Zuidwolde wordt drie miljoen duurder

Reacties

Cookieinstellingen