Er moet meer en anders worden gebouwd in Zuidwest-Drenthe

Start van de bouw.
Start van de bouw.
Foto: Gemeente De Wolden

Zuidwolde – Er moet niet alleen meer worden gebouwd in Zuidwest-Drenthe, maar ook anders. Dat blijkt uit het regionaal woningmarktonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van meerdere gemeenten, de provincie Drenthe, woningcorporaties en huurdersorganisaties in Zuidwest- en Midden-Drenthe. Deze organisaties willen een goed beeld van de woningmarkt.

Er gebeurt veel op de woningmarkt. Nieuwe woningzoekenden melden zich. Verhuizingen over gemeentegrenzen heen nemen toe. Dit kan leiden tot grotere concurrentie op de woningmarkt, met nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld starters, mensen met een laag of middeninkomen en mensen die met spoed op zoek zijn naar een huis. De veranderende situatie op de woningmarkt vraagt aandacht en inzet van gemeenten, provincie en corporaties. De gemeenten De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe en Westerveld, de provincie Drenthe en de corporaties Actium, Domesta, Woonconcept en Woonservice lieten een woningmarktonderzoek uitvoeren. Met de uitkomsten gaan ze aan de slag met een visie en strategie. Dit is voor het eerst op regionaal niveau en in deze samenwerkingsvorm gebeurd.

Groei en verandering van woningbehoefte

De druk op de woningmarkt groeit in de regio Zuidwest- en Midden-Drenthe. Het aantal (zelfstandig wonende) huishoudens blijft ook de komende jaren groeien. Mensen wonen langer zelfstandig en vergrijzing speelt ook een rol, dat vraagt om een andere woningvoorraad. Daarnaast is migratie een belangrijke factor achter deze groeiende behoefte aan woningen. Die migratie komt onder andere doordat de vergrijzing zorgt voor een grotere vraag naar arbeidskrachten. Veel huishoudens weten momenteel deze regio te vinden. De druk vanuit steden als Groningen en Zwolle neemt ook toe.

Omvang van de woningbehoefte

Om aan deze groeiende behoefte te kunnen voldoen, moet er flink gebouwd worden. Tussen nu en 2030 gaat het om een groei van 2.700 woningen in de regio. Uitgaand van de verstedelijkingsdruk vanuit Zwolle en Groningen, kan dat oplopen tot nog eens 4.400 woningen in de regio (in 2040). Daarnaast ligt er ook nog een grote opgave op het gebied van verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Andere factoren die kunnen zorgen voor extra groei op de woningmarkt zijn: huisvesting van arbeidsmigranten (minimaal 1.000), statushouders, studenten en mensen die niet meer permanent mogen blijven wonen in vakantiewoningen (ruim 1.000). Dit betekent een groei van de woningvoorraad van 5 tot 9%.

De informatie uit het woningmarktonderzoek gebruiken gemeenten en woningcorporaties om hun woonvisies te actualiseren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen