Nog één fietspad en dan is de klus geklaard in het Dwingelderveld

De radiotelecoop, er wordt veel gefietst in die omgeving.
De radiotelecoop, er wordt veel gefietst in die omgeving.
Foto: Astrid havinga / Natuurmonumenten

Ruinen/Dwingeloo – Vanaf 7 februari is het fietspad van Schaapskooi Achter ’t Zaand, langs de Radiotelescoop tot aan het Anserpad zeer slecht toegankelijk en op grote stukken afgesloten. Om gevaarlijke situaties te voorkomen en het fietsplezier te vergroten geeft Natuurmonumenten een aantal fietspaden deze winter een kwaliteitsimpuls.

Dit duurt afhankelijk van de medewerking van het publiek en het weer tot eind februari of begin maart. Het fietspad krijgt een nieuwe toplaag. Daarbij worden kuilen en ribbels geëgaliseerd en nieuwe halfverharding aangebracht. Planten uit de berm kruipen beetje bij beetje het fietspad op en zorgen zo voor versmalling van het pad. De werkzaamheden verbreden het pad, de originele rand van het pad wordt weer opgezocht.

Zo kun je omfietsen.

Ernstige overlast

Het fietspad aan de Noordkant van de heide is vanwege deze werkzaamheden enige weken afgesloten. Dit pad staat in verbinding met andere wandel- en fietspaden. De afsluiting kan hierdoor overlast veroorzaken. Natuurmonumenten zet zich in om het pad zo snel mogelijk weer te openen. Bezoekers dragen hieraan bij door een alternatief te kiezen (zie kaartje) en het pad niet te betreden. Het pad moet uitharden. Bij te vroeg gebruik ontstaat insporing van fietsbanden of gaten van voetstappen. Dit zorgt dat de werkzaamheden langer duren, omdat de egalisatie dan opnieuw moet. Het zandpad naast het fietspad is wel open voor wandelaars en ruiters. Fietsen op dit mulle pad is niet veilig en daarom afgeraden.

Nationaal Park Dwingelderveld is een drukbezocht gebied in Drenthe. Duizenden fietsers maken gebruik van de fietspaden. De Radiotelescoop is waarschijnlijk het meest bezochte plekje van het hele Dwingelderveld. Door de toegenomen waardering voor de natuur en buitenrecreatie was dat afgelopen jaren goed te merken. De hogere snelheid van elektrische fietsen, steppen en scooters maakt dat men meer ruimte nodig heeft op het fietspad om uit te kunnen wijken en elkaar te passeren. Natuurmonumenten en Provincie Drenthe dragen samen de kosten van € 90.000,- voor deze kwaliteitsimpuls. Zo worden de fietspaden beter en kan iedereen het komende jaar weer per fiets van het Dwingelderveld genieten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen