Meer mensen dan verwacht overleden in 2021

Foto:
Assen – In 2021 overleden bijna 171.000 mensen. Dat is 10 procent meer dan verwacht voor het afgelopen jaar. Vooral in Flevoland, Zeeland en Limburg stierven meer mensen dan verwacht. In Drenthe zit de zogeheten oversterfte met 10,6 procent op het landelijk gemiddelde. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige jaarcijfers.
Een jaar met oversterfte komt vaker voor. De oversterfte in 2021 was iets hoger dan de oversterfte in 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, en een stuk hoger dan in jaren met zware griepgolven (zoals 2015 en 2018). Ook een griepepidemie zorgt vaak voor oversterfte, maar die wordt meestal gevolgd door een periode met minder sterfte, waardoor de oversterfte op jaarbasis lager uitkomt. In 2020 en 2021 was er gedurende meerdere perioden oversterfte, en geen ondersterfte.

Levensverwachting

De levensverwachting is ongeveer gelijk gebleven met vorig jaar. Voor vrouwen ligt deze op 83 jaar, een maand minder dan in 2020, en voor mannen op 79,7 jaar, hetzelfde als vorig jaar. In vergelijking met 2019 is de levensverwachting wel afgenomen. Toen lag de levensverwachting voor mannen negen maanden hoger en voor vrouwen zeven maanden hoger.
Het CBS verwacht dat de levensverwachting over een aantal jaar weer ongeveer gelijk is aan de voorspellingen die voor de coronacrisis werden gedaan. De levensverwachting was vaak snel weer op het oude niveau na periodes met hoge sterfte, zoals in het verleden de Spaanse griep of de Tweede Wereldoorlog, stelt het statistiekbureau.
Bron: CBS. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen