Prikken zonder afspraak op meer plekken, maar nog niet in Zuidwest-Drenthe

Foto:

Assen – Op steeds meer plekken kunnen mensen terecht voor een boosterprik zonder dat ze daar een afspraak voor hoeven te maken. Vanaf vandaag kan dat onder meer in Deventer, Hardenberg en Zwolle en vanaf morgen ook in Assen, Emmen en Scheemda. Meppel of Hoogeveen worden niet genoemd, dus in de buurt prikken zit er niet in.

GGD’en kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze daar capaciteit voor hebben. Zodra ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan, hebben ze ruimte over voor het aanbieden van zogenoemde ‘vrije inloop’.

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland kondigde eerder aan dat mensen vanaf deze week op meer plekken in het land terechtkunnen voor een boosterprik zonder afspraak. “Op vrijwel alle locaties is de vaccinatiecapaciteit en de priksnelheid de afgelopen tijd namelijk zo snel vergroot dat er nu plekken beschikbaar komen”, zo meldde de organisatie toen.

Oud-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei vorige week dat het animo voor de boosterprik niet zo hoog is als hij wil. Hij meldde toen dat nog maar in “een enkele leeftijdsgroep” een opkomst van 80 procent wordt gehaald.

Meer testcapaciteit
Ondertussen schaalt de GGD de testcapaciteit elke dag op gezien de toegenomen vraag door de omikronvariant van het coronavirus, die om zich heen grijpt. Doordat er minder vraag is naar vaccinatie lukt dat de gezondheidsdienst allemaal nog wel. Er gaan medewerkers van het prikfront naar het testfront, waar dat mogelijk is. “We bewegen mee”, aldus een woordvoerder.

De GGD wil eind januari 200.000 tests per dag kunnen afnemen en puzzelt nu nog hoe dat moet worden ingevuld. Rond die tijd wordt een piek in het aantal besmettingen met omikron verwacht en zijn er mogelijk extra mensen nodig om tests af te nemen.

 

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen