Bouw van nieuwe ziekenhuis voor Isala in Meppel is af: ‘De komende maanden gaan we testen en inrichten’

Het nieuwe ziekenhuis van Isala.
Foto:

Meppel – Het nieuwe ziekenhuis voor Isala is klaar. Ten minste, het is gebouwd. Vandaag is het gloednieuwe ziekenhuis opgeleverd aan Isala. “De komende maanden gaan we het gebouw, apparatuur en onze werkprocessen testen”, zegt Mariska de Groot, transitiedirecteur Isala Meppel.

De bouw heeft 21 maanden geduurd. Isala ontwikkelde het gebouw in afstemming met Zorggroep Noorderboog. Noorderboog gaat zich samen met Revalidatie Friesland huisvesten in Reestdal Revalidatie; dat is de naam van het nieuwe gebouw van Noorderboog naast Isala. “Tijdens onze bouwoverleggen was het altijd een prettige samenwerking”, zegt Alex van Reeuwijk, bouwdirecteur Isala Meppel. “We zijn al buren in de ‘oudbouw’, dus kennen elkaar goed.”

Op het dak van het nieuwe ziekenhuis liggen 400 zonnepanelen. Foto: Pedro Sluiter Foto

Uniek ziekenhuis

Het nieuwe ziekenhuis in Meppel is uniek. Fossiele brandstoffen zijn er niet meer te vinden. En dat is uniek voor een ziekenhuis. Zowel het nieuwe ziekenhuis als Reestdal Revalidatie is volledig gasloos. Op medische gassen na, want die zijn noodzakelijk voor bijvoorbeeld beademingsapparatuur en narcosemiddelen. De energie wordt opgewekt door ruim 400 zonnepanelen en opgeslagen door middel van Warmte Koude Opslag. In de installatie daarvan wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

Testen

De komende tijd staat voor Isala in het teken van testen. Mariska de Groot: “Verloopt de ontvangst van polikliniekbezoekers zoals we voor ogen hebben, kunnen patiënten, bezoekers en bijvoorbeeld ambulancemedewerkers hun weg vinden, hoe verloopt de opname voor een operatie? We gaan heel veel proefdraaien en ruim 1000 medewerkers gaan in de nieuwbouw een scholing volgen. En we gaan natuurlijk de komende maanden ons storten op de inrichting en de daadwerkelijke verhuizing. De beoogde datum is nog steeds om 21 maart 2022 de deuren te kunnen openen van ons prachtige nieuwe ziekenhuis.”

De ontvangstruimte. Foto: Pedro Sluiter Foto

Isala wil met het nieuwe ziekenhuis patiënten en bezoekers zo veel mogelijk stimuleren om te bewegen. Iedere verpleegverdieping heeft twee beweegruimtes waar hometrainers en andere toestellen in komen te staan. Rondom het gebouw wordt een tuin aangelegd met zicht op het Reestdal en de rivier de Reest. Via de terrassen van Isala en Reestdal Revalidatie is het wandelpad zo te bereiken.

Het bouwconsortium TDE, bestaande uit Trebbe, Dura Vermeer en EQUANS, was verantwoordelijk voor de bouw. “Wij zijn enorm trots dat we in een uitdagende periode van corona dit nieuwe volledige elektrische ziekenhuis hebben opgeleverd”, zegt Kristiaan Blokzijl namens consortium TDE.

De balie van polikliniek. Foto: Pedro Sluiter Foto

Reacties

Cookieinstellingen