Bouwbedrijf Muller altijd op zoek naar agrarische schuren en grond

Henk Stapel in zijn werkplaats.
Foto: Artizzl Media / PeterNefkens

Veeningen/Zuidwolde – De geelgroene borden van bouwbedrijf Muller uit Zuidwolde zijn in een steeds wijdere omgeving te vinden. ‘Te koop gevraagd: agrarische schuren of grond tegen de dorpskern of lint’. „Ik heb een passie voor de rood-voor-roodregeling”, zegt eigenaar Henk Stapel.

De inwoner van Veeningen wil zo een steentje bijdragen aan de problemen op de woningmarkt en tegelijkertijd zijn orderportefeuille op peil houden. Rood-voor-rood betekent dat vrijkomende agrarische gebouwen, of dat nu een vervallen schuur of een oude boerderij is, voor woondoeleinden kunnen worden gebruikt. Slopen en iets nieuws bouwen.

Geen aannemerspapieren

Henk Stapel is samen et zijn vrouw Marian nu 21 jaar eigenaar van het bedrijf, dat ooit door Henk Muller werd opgericht. Toen die overleed, ging het bouwbedrijf per direct over in handen van Stapel, die jarenlang samenwerkte met Muller. „Ik was 26 jaar en had geen aannemerspapieren, maar ik kon een ontheffing krijgen vanwege mijn staat van dienst. Inmiddels zijn we gegroeid naar een bedrijf met 11 medewerkers.”

Het bedrijf is gespecialiseerd in nieuw- en verbouw. Wat nieuwbouw betreft werd in het verleden één woning per jaar opgeleverd. „Nu zijn dat er drie tot vier. We hebben ook geïnvesteerd in machines, waaronder hijskranen. Dan kun je sneller werken”, legt Stapel uit. Het gaat dan doorgaans om woningen die prijs variëren van 3,5 tot 6,5 ton. „Ik heb nu drie ploegen in de nieuwbouw lopen en twee in de verbouw.” Zelf bouwt Stapel niet meer mee, omdat hij vorig jaar vanwege een versleten knie een stapje terug heeft moeten doen. „Maar ik regel alles op kantoor, dat deed ik eerder altijd ’s avonds. Het is druk genoeg hoor.”

Henk Stapel, eigenaar van bouwbedrijf Muller.

Lijnen zijn kort

Werden eerder vooral klussen in- en rond Zuidwolde gedaan, nu is het gebied een stukje groter. Zo wachten twee bouwprojecten in Steenwijk op uitvoering, ook in Aalden is ‘Muller’ actief. „Wij moeten het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Ons voordeel is dat de lijnen kort zijn en dat we een meewerkend uitvoerder op de bouwplaats hebben. De klant mag altijd komen kijken, dat vinden ze prettig. Bij anderen mag een klant misschien twee of drie keer op de bouwplaats komen kijken naar de vorderingen. Het kost ons wel wat tijd, want je maakt uiteraard een praatje, maar de mensen betalen veel geld voor een woning. Dan mag je er wel bij betrokken worden.”

Henk Stapel was al langer gefascineerd door de rood-voor-roodregeling. „We zijn daar tien jaar geleden in de slechte tijd mee begonnen. Het ging eerst wat langzaam, maar loopt nu goed. Dat heeft tijd nodig, maar nu weten grondeigenaars en makelaars ons goed te vinden. Wij slopen de schuren en ontwikkelen de kavels. We dienen een aanvraag bij de gemeente in en dan wordt alles geregeld. De makelaar verkoopt de kavel onder de voorwaarde dat wij daar bouwen”, licht Stapel de werkwijze toe.

Oproep voor grond

Er liggen alweer wat kavels klaar om ontwikkeld te worden, maar op dit moment kunnen ze niet worden ontwikkeld omdat het simpelweg te druk is. „En meer mensen aannemen gaat ook niet, omdat die er gewoonweg niet zijn. De investering in materieel was daarom een goede keuze.”

Stapel doet graag een extra oproep aan mensen in de regio die grond tegen een dorpskern aan te koop hebben. „Daar willen we graag plannen ontwikkelen, we gaan dan eerst bij de gemeente te rade om te zien wat er mogelijk is.”

Info: www.bouwbedrijfmuller.nl

Foto’s: Artizzl Media / Peter Nefkens

Reacties

Cookieinstellingen