Culturele Prijs De Wolden gaat naar de Wijk of Berghuizen

Zuidwolde – Er zijn drie genomineerden voor de Culturele prijs van De Wolden 2020 bekendgemaakt. Het gaat om Julia Roozenbeek en Vera Vos, die een muurschildering maakten voor dorpshuis De Havezate in de Wijk, dichteres Ria Westerhuis uit de Wijk en de initiatiefnemers van het wandelommetje in Berghuizen.

De prijs wordt sinds 2018 uitgereikt. Dit om culturele uitingen, van welke aard en vorm dan ook, te stimuleren. De prijs moet een blijvende stimulans zijn voor de vele actieve inwoners, verenigingen en organisaties die cultuur in De Wolden vormgeven.

De prijs wordt het ene jaar toegekend door een vakjury en het andere jaar door een publieksjury. Dit jaar is het de beurt aan de vakjury bestaande uit Hilda Mulder (wethouder cultuur), Albert Haar (raadslid en initiatiefnemer van de culturele prijs), Annemiek Echten (buurtwerker Welzijn de Wolden), Bert van der Woude (Smaakmakersfestival) en Zwaantje ten Have (beeldend kunstenares).

Muurschildering

De muurschildering door Julia Roozenbeek en Vera Vos in dorpshuis de Havezathe in de Wijk is tot stand gekomen met behulp van bezoekers en gebruikers van het dorpshuis. Hun input is door Julia en Vera verwerkt in de muurschildering. Vera: „Het kunstwerk omvat typische dingen uit het dorp die bij elkaar zijn gesprokkeld, zoals bijvoorbeeld de Wieker Meule, de Reest, ooievaars en de gouden knoppen van het Wieker Wapen. En tijdens het schilderen kregen we nog enkele spontane ingevingen en tips van bezoekers, deze zijn ook mee genomen in het ontwerp.”

De wandelroutes langs de trekgaten bij Berghuizen zijn opgezet door de vrijwilligers Fake Westert, John van Dijk en Marjelle Barneveld. Er was een lang gekoesterde wens voor wandelroutes in dit gebied en uiteindelijk heeft een groep vrijwilligers actie ondernomen. Juist in deze corona tijd kwamen deze wandelroutes als geroepen. De wandelroutes verbinden cultuur met natuur, recreatie, toerisme en erfgoed.

Locatietheater

Ria Westerhuis wordt met haar poëzie van grote waarde gezien voor de cultuur in De Wolden. Zij timmert al een kleine twintig jaar met haar poëzie aan de weg. Ze is baanbrekend en vernieuwend met erotische gedichten (met Delia Bremer) en slampoetry. Daarnaast organiseert ze, samen met de familie Bout, al meer dan 10 jaar, Verhalen rond de Kachel in Koekange. Ook is ze de motor achter de productie ‘Dikke Reint’ (locatietheater). Ze is zowel artistiek als organisatorisch van grote meerwaarde. Haar gedichten schrijft ze in het Drents, Nederlands en ErWeens.

Alle drie de genomineerden dragen op hun eigen wijze bij aan cultuurparticipatie in De Wolden. Op donderdagmiddag 8 april wordt de winnaar bekend gemaakt. De uitreiking vindt plaats in besloten kring rekening houdende met de corona maatregelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen