Foute Kuierpad brengt leven in de brouwerij in Zuidwolde

De organisatie.
Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Dat de families Drost en Westerbeek uit Zuidwolde jaarlijks samen op zomervakantie gaan, heeft een mooi plan opgeleverd voor komende zomer: het Foute Kuierpad. Koop Drost, Evelien Westerbeek en Jacqueline van den Bosch trekken de kar voor een twee uur durende wandeling vol verhalen door hun dorp.

Het idee ontstond vorige zomer in Franeker, waar de Westerbeekjes en Drostjes waren neergestreken en waar ze een spannende rondleiding meemaakten. ‘Crimineel Franeker’ luidde de naam van de tocht en een jongeman die geschiedenis had gestudeerd, leidde de tocht in middeleeuwse kledij. „Hij had ontiegelijk veel verhalen, vooral historisch, maar hier en daar ook wat verzonnen. We zeiden tegen elkaar: dat moet ook in Zuidwolde kunnen”, vertelt Koop Drost.

„Dat is een leuke activiteit voor in de avond, twee uurtjes lekker buiten rondlopen; die hebben we onthouden en nu gaan we aan de slag”, zegt Evelien Westerbeek. „We hebben Jacqueline erbij gesleurd en het ingebracht bij de Ondernemersvereniging Zuidwolde. Het is wel handig om daar steun van te krijgen.” Jacqueline, net als Evelien bestuurslid van de OVZ, is het er mee eens. „Het is mooi om met nieuwe ideeën te komen, het zet Zuidwolde op de kaart. Stilstand is achteruitgang.”

Verkneukelen

Corona of niet, deze activiteit kan komende zomer gewoon doorgaan omdat in Franeker sowieso bleek dat afstand houden geen probleem hoeft te zijn. „Daar liepen we met 20 man, dat was prima te doen”, merkt Koop op. Hij verkneukelt zich nu al om alle verhalen die verteld kunnen worden. „Er zijn heel veel mensen met verhalen, die ze wel op papier kunnen zetten, maar die ze niet zo goed kunnen vertellen. Er zijn in Zuidwolde ook mensen die zo’n verhaal juist weer goed kunnen vertellen. Als we twee gidsen per keer hebben die elkaar aanvullen, moet het goed gaan. Eentje voor de feiten, de ander voor wat meer humor”, voorziet Koop.

De gedachte is om in juli en augustus op woensdag en vrijdag te gaan lopen met ontvangst vanaf 18.30 uur bij een lokaal etablissement, een route van twee uur en een nazit met hapjes en drankje. „Wij hoeven er niets aan te verdienen, maar de lokale horeca kan er wel van profiteren”, denkt Evelien. Er worden nu dus mensen gezocht met verhalen én mensen die ze kunnen vertellen. De naam van Jaap Wieken valt, de man die de humor aan zijn neus heeft hangen. „Jaap zou kunnen, maar er zijn misschien ook wel anderen die dit kunnen en willen”, zegt Koop. „En er zijn verhalen die we niet kennen, kom maar op”, roept Evelien op.

Aanmelden kan bij [email protected]

Reacties