Aanbod van standplaatsen voor woonwagens schiet tekort

Foto: Eigen foto
Zuidwolde – In september tot december vorig jaar is onderzoek gedaan naar de behoefte aan woonwagens en standplaatsen in de regio Zuidwest Drenthe. Het rapport toont aan dat het huidige aanbod niet helemaal aansluit bij de vraag die er is en die er naar verwachting in de toekomst gaat zijn. In De Wolden is slechts één standplaats, in Meppel 15, in Westerveld 25 en in Hoogeveen 102.

De wethouders van de gemeente Hoogeveen, Meppel, Westerveld en De Wolden en bestuurders van corporaties Actium, Domesta en Woonconcept gaven opdracht tot dit onderzoek. Huidige hoofdbewoners van de standplaatsen, inwonenden op een standplaats van iemand anders en zogenaamde belangstellenden zijn actief benaderd om mee te doen aan dit onderzoek. Deze laatste groep betrof iedereen die een historische band heeft met het woonwagenleven in Zuidwest Drenthe, bijvoorbeeld vanwege familiebanden. Bijna 140 enquêtes zijn ingevuld, een respons van 48%. Voorafgaand en tijdens het onderzoek is nauw samengewerkt met woonwagenbewoners. Zij droegen bij aan het opstellen van de vragenlijst en het onder de aandacht brengen van het onderzoek.

Opvallende uitkomsten

De resultaten van het onderzoek zijn bekend en gepresenteerd aan de gemeenten en corporaties. Het rapport is ter inzage beschikbaar op de websites van de betrokken partijen. “We zijn blij met de duidelijkheid die het onderzoek ons geeft. We hebben hierdoor goed in beeld dat de behoefte aan standplaatsen groter is dan het huidige aanbod, maar ook dat er regionale verschillen zijn. Het onderzoek geeft ons de juiste informatie om aan de slag te gaan. Tegelijkertijd bekijken we wat er op korte termijn op de huidige woonwagenlocaties mogelijk is”, zegt wethouder Jan Zwiers van gemeente Hoogeveen.

Het beleid rondom woonwagenstandplaatsen moet onderdeel zijn van het gemeentelijke volkshuisvestingbeleid, dit heeft het Rijk bepaald. “Wij als woningcorporaties hebben te maken met bijvoorbeeld regelgeving rondom het inkomen en de huurprijs bij het toewijzen van woonruimte. Maar bij deze doelgroep spelen ook familiebanden een belangrijke rol. Dat maakt het nog belangrijker hiervoor beleid te maken. Bijvoorbeeld over hoe we woonruimte toewijzen en omgaan met wachtlijsten. We gaan daar dit jaar mee aan de slag. Hierbij blijven we goed in contact met de woonwagenbewoners”, besluit Sanne Portengen van woningcorporatie Woonconcept.

Conclusies

In de regio Zuidwest-Drenthe zijn er 14 inwonenden van 18 jaar of ouder die aangeven de voorkeur te hebben voor een standplaats in de regio Zuidwest-Drenthe. Daarnaast zijn er 2 inwonenden jonger dan 18 die aangeven zeker op korte termijn op zoek te gaan naar een standplaats in de regio. Het is een (beleidsmatig) vraagstuk of de vraag in de leeftijdscategorie 16-17 jaar direct gehonoreerd moet worden, of dat het normaal is dat jongeren een bepaalde periode moeten wachten op woonruimte. Vooralsnog beschouwen we de vraag 18-plussers als directe vraag en de vraag van de groep 16-17 jarigen als toekomstige vraag en niet als directe behoefte. Daarnaast zijn er 22 belangstellenden die aangeven de voorkeur te hebben om binnen 5 jaar te verhuizen naar een woonwagenlocatie in de regio Zuidwest-Drenthe. Van deze belangstellenden wonen er 21 in de regio Zuidwest-Drenthe en 1 buiten de regio Zuidwest-Drenthe.

De totale vraag ligt op 36 standplaatsen in de komende vijf jaar. Als we rekening houden met potentieel vrijkomend aanbod dan ligt de vraag op 34 tot 35 plaatsen in deze periode. Daarnaast is er dus een toekomstige vraag van 2 standplaatsen van inwonenden tussen 16 en 17 jaar. Bovenop deze respons moet rekening gehouden worden met een mogelijke vraag van 16 huishoudens (inwonenden en/of belangstellenden) die wel aangaven een verhuiswens te hebben,
maar van wie de wens op basis van de ingevulde vragenlijsten niet precies te specificeren was (naar termijn en/of locatie). Deze vraag, of een deel daarvan, kan dus aanvullend van belang zijn om rekening mee te houden en nader te monitoren.

Vanuit hoofdbewoners zijn er circa 4 die een verhuiswens binnen 5 jaar hebben. Wanneer zij zouden verhuizen naar een andere standplaats, dan kan de standplaats vrij komen voor iemand anders. Daarom nemen we deze vraag vooralsnog niet mee als additionele vraag. Dit is in de basis een kwalitatieve vraag, waarbij men graag op een andere standplaats/locatie zou willen wonen, wat geen aanvullende behoefte betreft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen