Zeven initiatieven krijgen subsidie uit Initiatiefrijk De Wolden

Initiatiefrijk: In 2014 werd aan het eerste deel van het wandel-fietspad in Fort gewerkt.
Initiatiefrijk: In 2014 werd aan het eerste deel van het wandel-fietspad in Fort gewerkt.
Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Zeven projecten krijgen subsidie vanuit de regeling “Initiatiefrijk De Wolden 2019-2021”. In totaal ontvangen zij € 132.662,-. Met het fonds Initiatiefrijk De Wolden ondersteunt de gemeenteraad van De Wolden projecten van inwoners die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de gemeente.

Het dorpshuisbestuur en Streekbelang in Drogteropslagen gaan aan de slag met het bouwen van een nieuwe materiaalberging annex voorraadruimte bij het dorpshuis. Veel verenigingen maken hier gebruik van.
Tennisclub Suthwalda ontvangt een bijdrage voor de aanleg van padelbanen en de introductie van de padelsport voor inwoners van De Wolden van alle leeftijden. Padel is een relatief nieuwe sport en zit tussen tennis en squash in. De tennisvereniging gaat veel energie steken in het introduceren en promoten van deze sport. Onder andere door afspraken met scholen te maken en met andere verenigingen. Het is een buitensport voor alle leeftijden.

De Stichting Vrienden van Blijdenstein wil de parkeerplaats verbeteren. Deze verandert nu bij slecht weer in een modderpoel. De parkeerplaats wordt gebruikt door het verenigingsleven, recreanten en toeristen. Plaatselijk Belang Veeningen gaat de informatievoorziening van het Groene Hart verbeteren, dat wil zeggen; de infoborden van het fitnessparcours worden vernieuwd. Deze zijn ontworpen door een fysiotherapeut. En er komen infoborden over dennenappels en egels (ontworpen samen met de egelopvang). Het initiatief komt vanuit de bewoners en is uitgewerkt door het klusteam. Het wordt breed gedragen en voorziet een groeiend aantal bezoekers van het Groene Hart van informatie.

Parkeerplaats

De vereniging Dorpsbelangen Echten steekt samen met de ouders van de school de handen uit de mouwen voor de parkeerplaats bij de school. De parkeergelegenheid voor ouders en leerkrachten wordt verbeterd. Ook komen er fietsenrekken voor de leerlingen. Streekbelang Fort wil graag het fietspad, dat ze een aantal jaren zelf hebben aangelegd, verlengen tot de Bazuinerweg. Met het verlengen van het pad hoeven fietsers en wandelaars niet ineens de weg op. Het komt dus de veiligheid ten goede. Inmiddels hebben 40 inwoners zich aangemeld om mee te helpen.

Dorpsbelangen Zuidwolde heeft samen met een werkgroep van inwoners en de school een plan gemaakt voor het verbeteren van het evenemententerrein, het verfraaien van het park en het omtoveren van het schoolplein naar een buurtplein. Het evenemententerrein is ondertussen gerealiseerd. Vanuit Initiatiefrijk De Wolden wordt nu geld beschikbaar gesteld voor het opknappen van de wandelpaden en andere beplanting. Doel is om er meer een belevingspark van te maken. De bedoeling van het speelplein is om van de verschillende veldjes die er nu zijn, een speelruimte te maken, met meer groen en meer beleving.

Zelf aan de slag

Meer informatie over initiatiefrijk De Wolden vindt u op www.dewolden.nl/initiatiefrijk. Om de kans van slagen voor het honoreren van uw initiatief zo groot mogelijk te maken vragen wij u, voordat u de aanvraag indient, contact op te nemen met de dorpencontact-functionarissen van de gemeente. Dit zijn André Strijker en Riet Muller. Zij denken graag met u mee over de haalbaarheid van uw plannen en het versterken ervan. U kunt ze bereiken via telefoonnummer 14 0528, of via de mail: [email protected]. ‘Ook als u niet zeker weet of uw project past binnen deze subsidieregeling, neem gerust contact op.’

Zelfwerkzaamheid

Initiatiefrijk De Wolden is een succes. Veel verenigingen en organisaties doen een beroep op de regeling. Met zelfwerkzaamheid en geld van fondsen worden projecten en activiteiten gerealiseerd. Deze komen veelal voort uit de dorpsvisies en zijn gericht op het mooier maken van het leven en wonen in De Wolden. Projecten tot € 2.000,- kunnen het hele jaar door worden ingediend en worden tussentijds behandeld. Projecten vanaf
€ 2.000,- kunnen worden ingediend voor 1 februari, 1 mei, 1 augustus en 1 november.

Ook de provincie Drenthe levert een bijdrage aan de projecten. Jaarlijks stelt de provincie € 50.000,- beschikbaar aan de gemeenten, die het vervolgens inzetten om de inwoners financieel te steunen in de uitvoering van de plannen. Gemeente De Wolden voegt dit bedrag van de provincie jaarlijks toe aan Initiatiefrijk De Wolden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen