Ruim 1.100 handtekeningen voor fietsbrug N48

Inspreker Martijn Mulder.
Foto: Screenshot

Zuidwolde – Ruim 1.100 handtekeningen zijn er al onder de petitie gezet van Dorpsbelangen Zuidwolde en Plaatselijk Belang Linde voorn een veilige oversteek over de N48. Ook Plaatselijk Belang Veeningen heeft zich aangesloten, omdat ook vanuit dat dorp leerlingen naar Dedemsvaart naar school fietsen.

De discussie wordt vanavond in de gemeenteraad gevoerd, wat er voor verbinding moet komen. Voordat de gemeenteraad het woord kreeg, was er een inspreekronde. Namens Dorpsbelangen Zuidwolde, het College 7 Linden en Het Vechtdalcollege te Dedemsvaart, De Heidevlinder en Het Groene Hart in Zuidwolde, Dorpsbelangen Veeningen en Plaatselijk Belang Linde maakte Martijn Mulder voorafgaand aan de vergadering gebruik van het spreekrecht. De voorzitter van PB Linde wees op het veiliger maken van de verbinding tussen Dedemsvaart en Zuidwolde, vooral voor de bijna 200 scholieren die daar dagelijks fietsen. De horde van de Linderweg werd genomen door de aanleg van een nieuw fietspad, los van de drukke weg. ‘Het volgende traject, de oversteek Ommerweg, het viaduct en de aansluiting naar de bebouwde kom naar Linde, gaf echter wat meer problemen. De discussie ging met name over of het vrij liggende fietspad nu moest lopen over het ecoduct, een eenvoudige fietsbrug of een prestigieuze fietsbrug in het verlengde van de oude Linderweg (naast de sauna). Ons standpunt was en is nog steeds dat wij vinden dat er een veilige oversteek N48 moet komen middels een vrij liggend fietspad. De keuze is aan de gemeente’, sprak Mulder.

Geen ecoduct

Hij wees erop dat de gemeenteraad in november 2018 de opdracht aan het college gaf dat er op korte termijn een keuze gemaakt moest worden uit bovenstaande drie opties. Het ecoduct viel af, omdat de provincie Drenthe en stichting Het Drents Landschap uiteindelijk geen medewerking wilden verlenen.

‘Dan is dat dus ook duidelijk zou je zeggen en kunnen de plannen om een fietsbrug te realiseren in gang gezet worden, maar nee. Tot onze schrik kregen we te horen dat ook de fietsbrug niet door zou gaan, maar dat op het bestaande viaduct zogenaamde fietssuggestiestroken zouden worden aangebracht en dat er ook geen sprake meer zou zijn van het doortrekken fietspad richting bebouwde kom. Een schijnveiligheid op een route over het viaduct van zes meter breed’, merkte Mulder vanavond teleurgesteld op.

Gevaarlijke oversteek

‘Ja en u zult begrijpen dat we daar helemaal niets van begrijpen en ja, ook best wel boos zijn dat er nu plotseling zo lichtzinnig gedaan wordt over deze gevaarlijke oversteek ter hoogte van het viaduct. En dat er niet geluisterd wordt naar de opdracht vanuit de gemeenteraad in 2018! Uiteindelijk heeft dit ons doen besluiten een petitie te starten vanuit Plaatselijk Belang Linde en Dorpsbelangen Zuidwolde waarbij we al direct de steun kregen vanuit de scholen voor primair en voortgezet onderwijs uit Zuidwolde en Dedemsvaart. En onlangs heeft ook Dorpsbelangen Veeningen aangegeven onze petitie te steunen omdat ook leerlingen vanuit Veeningen en omgeving naar Dedemsvaart gaan op de fiets.’

De Linder voorzitter Mulder kon melden dat de petitie inmiddels is getekend door ruim 1.100 bezorgde ouders, inwoners van Linde, Zuidwolde en omgeving. ‘Het lijkt me voor de gemeenteraad een duidelijk signaal, met name omdat de gemeenteraad en het college altijd hebben aangeven naar de inwoners van onze gemeente te willen luisteren.’

Petitie

In de genoemde petitie staat met name:

Wij

Plaatselijk Belang Linde, Dorpsbelangen Zuidwolde, bezorgde bewoners en ouders.

 

constateren

  • geregeld bijna-ongelukken op een zeer gevaarlijk viaduct (Linderweg, Gevaarlijkste weg van het Noorden, 2013 (DvhN)).
  • Honderden scholieren, woon-werk fietsers en recreanten raken dagelijks in de knel door te veel andere weggebruikers.
  • Het college van B&W adviseert een oplossing met ‘fietssuggestiestroken’: verfstrepen dus.
  • Voor onze kinderen is de ‘suggestie’ van veiligheid onderweg naar school niet genoeg. Ze hebben recht op optimale veiligheid!
  • Kostenbesparing mag geen argument zijn om onveiligheid in stand te houden. Onze kinderen hoeven de rekening van gemeentelijk geldtekort niet met onveiligheid te betalen.

 

en verzoeken

dat de gemeenteraad De Wolden het college houdt aan de opdracht om een veilige oversteek via een vrijliggende fietsbrug te realiseren.

 

Reacties