Grote oogst aan nieuwe Drentstalige toneelstukken

Eenakter van Crescendo.
Foto: Huus van de Taol

Beilen – Een grote oogst an nieuwe toneelstukken, in het Drents. Dat is het resultaat van de éénakterschrijfcursus, die het Huus van de Taol het afgelopen winterseizoen heeft gehouden.

Onder leiding van docent Hans Brans is een groep van 14 cursisten aan de slag gegaan. De laatste gemeenschappelijke afsluiting is door de coronacrisis niet meer gelukt. Maar het schrijven van de laatste opdracht is wel geslaagd. Negen cursisten hebben een nieuwe Drentstalige éénakter geschreven. Deze zijn nu te lezen op de site huusvandetaol.nl/opdeplaanken/teniel. Ook zijn daar een paar fraaie ‘anfieterfilmpies’ van de stukken te zien.

Mooi gevolg

Een aantal van de schrijvers is verbonden aan een toneelvereniging. Een mooi gevolg van de cursus: de toneelclubs kunnen voor het komend seizoen een sliksplinternieuw stuk op de planken brengen. En dat was wat het Huus van de Taol ook graag wou bereiken. Een aantal van de nieuwe stukken blijft niet in een la liggen maar wordt echt uitgevoerd. Voor drie stukken is nu afgesproken, dat deze bij de eigen toneelclubs in première zullen gaan. Andere clubs mogen daarna pas met deze éénakter aan de gang.

Het Huus van de Taol organiseert om het jaar het éénakterfestival ‘Kört&Goed’. Om de editie 2021 een extra impuls te geven heeft de streektaalorganisatie de éénakterschrijfcursus gehouden. ‘Een groot succes,’ volgens het Huus. Of ‘Kört&Goed’ in maart door kan gaan, wordt eind augustus bepaald. Bekeken wordt of de coronaregels wel samengaan met het organiseren van een éénakterfestival. Als het wel doorgaat, dan kunnen toneelclubs in september inschrijven voor het festival.

Reacties