Drinken ijskoud binnen 2 minuten

Morgen en overmorgen blijft het lekker warm. Tijd voor een koele tip.

milesmilob Foter CC BY
Want zo’n eerste snikhete dag van het jaar is voor veel mensen wel weer even wennen. De BBQ moet onder het stof vandaan gehaald worden en je moet nieuwe zonnebrandcrème kopen. En vergeet niet om wat extra bier en fris in huis te halen. Maar ondanks die goede voorbereiding heb je toch het gevoel dat je iets vergeten bent. Het wil je maar niet te binnen schieten. En dus loop je na een uurtje zonnen al piekerend vanuit de tuin in de richting van de koelkast voor wat drinken. Juist op het moment dat je het handvat van de koelkast vastpakt, schiet het je opeens weer te binnen: je bent vergeten om het drinken in de koelkast te zetten… Het staat nog netjes op een plank in de kelderkast. En daar is het op dat moment een graadje of 25…

jenny downing Foter CC BY

Zout

Oke, het is geen wereldschokkend probleem, maar toch. Je had zo graag even willen genieten van een koud drankje en dat kan nu niet. Maar niet getreurd, want er is een methode om bijvoorbeeld een blikje fris of bier in twee minuten tijd met maar liefst 20 graden te koelen. In de video boven dit artikel zie je hoe simpel het is. Pak een plastic bak, doe er een beetje water in, vul de bak met ijsklontjes, doe er twee scheppen zout bij en roer alles door elkaar. Leg nu je blikje drinken in het mengsel. Na een minuutje roer je nog een keer en wacht opnieuw een minuutje. Je frisdrank is nu ijskoud!

Gayle Nicholson Foter CC BY-SA

Magie?

Nee, geen magie. Gewoon praktische natuurkunde en scheikunde. Wanneer zout wordt toegevoegd aan smeltend ijs, lost het zout op in het smeltende ijs. Voor die reactie is veel extra warmte nodig en die warmte wordt aan de directe omgeving onttrokken. Het blikje wordt daarom supersnel gekoeld.

bushscapes Foter CC BY-SA

Reacties