Video: Zilveren Anjer is voor Albert Haar uit Zuidwolde

Zuidwolde – Zuidwoldiger Albert Haar wordt vrijdagochtend verrast door een bezoek van commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Namens Prinses Beatrix reikt de commissaris een persoonlijke brief met bos bloemen uit, ter vervanging van de Zilveren Anjer. Vanwege corona is de uitreiking van het echte speldje namelijk uitgesteld tot voorjaar 2021.

Albert Haar.

Jaarlijks reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds de Zilveren Anjer uit aan drie vrijwilligers die zich bijzonder inzetten voor cultuur of natuur in Nederland. Dit unieke eerbetoon werd voor het laatst in 2005 in Drenthe uitgereikt, aan het echtpaar Van Groeningen.

Aanjager van cultuur

Albert Haar (1949) is, zoals ze het in het Drents noemen, van het ‘anfieteren’, van het aanjagen. Hij zet ontzettend veel in gang in zijn provincie Drenthe – muziek, taal en erfgoed kunnen rekenen op zijn belangstelling. Hij was een van de initiatiefnemers en presentatoren van De Literaire Hemel, een talkshow met schrijvers in het culturele café De Amer in het dorp Amen. Medeoprichter en conservator was hij van het C+B Museum, gewijd aan de legendarische Drentse bluesband Cuby & the Blizzards. Zijn betekenis voor de Drentse cultuur is groot, en zijn verbindende kracht maakt hem van onschatbare waarde voor de Drentse samenleving.

Het is dit jaar de zeventigste keer dat de Zilveren Anjer wordt toegekend: sinds 1950 bestaat dit eerbetoon van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in Nederland.

Reacties