Groen Lintje voor Betty en Teele Bollink

Rechts Betty Bollink, links Erik Verheijen, Dieneke Velema en daarachter Else Fleurke.
Rechts Betty Bollink, links Erik Verheijen, Dieneke Velema en daarachter Else Fleurke.
Foto: Eigen foto

De Stapel – Betty en Teele Bollink uit De Stapel hebben vorige week uit handen van Erik Verheijen het Groene Lintje ontvangen.  Dat is een onderscheiding van GroenLinks in De Wolden die jaarlijks wordt uitgereikt.

In zijn speech noemde Erik Verheijen dat de heel bescheiden Betty en Teele laten zien wat belangrijk is in onze gemeenschap. ‘Als zij hun dagelijkse wandeling maken in hun buurt, dan nemen ze telkens een zak mee en ruimen het zwerfvuil op dat in de bermen is terechtgekomen. Er wordt wat weggegooid op straat.’

Daarnaast houden zij een oogje in het zeil bij de Muur Tegen Geweld en wordt een praatje gemaakt met de buren. ‘Groen zijn en groen denken is ook zeker sociaal denken en sociaal zijn’, stelde Verheijen vast.

Duurzaamheid

Het Groene Lintje is bedoeld om mensen in de gemeente De Wolden, die zich op een bijzondere manier hebben onderscheiden of verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van bijvoorbeeld groene energie, duurzaamheid, biodiversiteit, duurzame landbouw, in het groene zonnetje te zetten. Eerder kreeg Verheijen zelf de onderscheiding, ook oud-wethouder Jan ten Kate – van een andere partij – kreeg het lintje al eens.

Verheijen liet nog iets van bezorgdheid doorklinken. ‘Het is toch bekend dat we in Nederland op een soort kruispunt staan wat we met de mensheid gaan doen. Klimaatverandering, CO2 uitstoot, de stikstofproblematiek, smeltende ijskappen. Op dit kruispunt wordt flink gediscussieerd en we zien landen die meer of minder hun best doen om klimaatdoelstellingen te halen. We zien mensen die soms willen aanpakken, maar ook ontkenners, die de duurzaamheidaanhangers wegzetten als “klimaatdrammers”, of ze wegzetten alsof ze een soort geloof aanhangen.’ In dat kader, en nog mede vanuit de religieuze wortels van GroenLinks via de PPR en EVP, haalde Verheijen een gebed van de heilige Franciscus aan, wat vrij vertaald als volgt gaat: Geef mij het geduld om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef mij de kracht en de moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen. En geef mij het inzicht om dat onderscheid te kunnen maken.

‘Zo doen Betty en Teele dingen die ze kunnen veranderen en zijn ze een voorbeeld voor andere Woldenaren. En daarom hebben zij van GroenLinks het Groene Lintje mogen ontvangen’, besloot Verheijen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen