Veel te doen in De Wolden rond 75 Jaar Bevrijding

Geen legervoertuigen op 8 april.
Geen legervoertuigen op 8 april.
Foto: Artizzl media

Zuidwolde – In meerdere dorpen in de gemeente De Wolden wordt herdacht dat het gebied 75 jaar geleden bevrijd is van de Duitse bezetters. Meest in het oog springend is de stoet van oude legervoertuigen The Final Push, die niet alleen door Zuidwolde trekt, maar ook door Alteveer. In Zuidwolde wordt de bevrijding bovendien nagespeeld door figuranten.

Meerdere groepen halen het Bevrijdingsvuur naar hun dorp. De Loopgroepen van Koekange, de Wijk en Ruinen halen het op in Wageningen, leerlingen van cbs De Heidevlinder uit Zuidwolde halen het ook op. Het vuur wordt jaarlijks om middernacht van 4 op 5 mei ontstoken in Wageningen en van daaruit in estafettevorm over heel Nederland verspreid. Het is het symbool van leven in vrede en vrijheid.

Legervoertuigen

Het eerste evenement in het kader van 75 Jaar bevrijding vindt op woensdag 8 april plaats in Zuidwolde. Dan worden de oude legervoertuigen rond 9.30 uur verwacht. De groep van 100 voertuigen, die in Oosterhesselen bivakkeert, vertrekt op 7 april naar Balkburg om daar te overnachten. Een dag later splitst de meute zich voor een route door Zuidwolde, Alteveer en Hoogeveen, en eentje die naar Gramsbergen rijdt. Henk Dekker, één van organisatoren in Zuidwolde, gaat ervan uit dat er zeker 60 voertuigen door het dorp trekken. Ze zijn nog bezig een oorlogsvliegtuig te charteren, dat die ochtend ene paar maal over het dorp scheert. „Maar dat is een kostbare zaak, misschien dat we dit samen met andere dorpen oppakken”, zegt Dekker. Vijf jaar geleden reden de voertuigen ook door Zuidwolde, een optocht die veel bekijks trok en vooral bij de oudere garde emoties opriep. Toen was het na die optocht stil, nu is het de bedoeling om de laatste gevechten met de Duitsers na te spelen. „De Canadezen hebben ons bevrijd, maar ze waren op de zondag daarvoor ook al vlakbij. Iedereen zat toen in de kerk en omdat het Duitse verzet nog te groot was, zijn de Canadezen weer teruggegaan. Een paar dagen later kwam het alsnog goed”, vertelt Dekker.

Alteveer profiteert mee van de rondtocht die de ‘militairen van weleer’ maken, want er is voor gekozen om vanuit Zuidwolde via Alteveer verder op te rukken naar Hoogeveen. In Alteveer-Kerkenveld had de plaatselijke organisatie al bedacht om een wandel- en fietstocht naar The Final Push in Zuidwolde te organiseren, maar dat kan nu zoals het zich laat aanzien ook naar het eigen dorp.

Tentoonstellingen

Er worden ook tentoonstellingen ingericht over de Tweede Wereldoorlog. In museum De Wemme in Zuidwolde, maar ook in de bibliotheek van Ruinerwold. In dat dorp roepen de stichting Historie Ruinerwold en stichting Zomerfeest mensen op om attributen beschikbaar te stellen. Zelf hebben ze al van alles, maar bijzondere voorwerpen zijn meer dan welkom. „We hebben al wel voldoende bonkaarten, persoonsbewijzen en krantenartikelen uit die periode”, laat de organisatie weten.

In De Wemme wordt op 75 jaar vrijheid teruggekeken en wordt antwoord op vragen gegeven die mensen hebben. Of het bijvoorbeeld altijd zo vredig is geweest, ook met het oog op de Koude Oorlog. De Wemme wil laten zien hoe de ruimtes bij de mensen thuis eruit zagen, waar ze bescherming zochten op momenten van onraad. Maar er wordt ook gekeken hoe belangrijk vervoer en communicatie zijn om de vrede te bewaren, wat het belang van popmuziek is en was en hoe het zat met de rol van de demonstrerende burgers en de politiek in de laatste 75 jaar? Op terrein van De Wemme wordt de Barak Linde, die nu aan de Ommerweg staat, herbouwd en voorzien van een expositie over de Tweede wereldoorlog. De Wemme wil hier mooi op inhaken. De Barak Linde moet uiterlijk 4 mei af zijn.

Concerten

Dan zijn er meerder concerten, zoals in Ruinen waar het Meppeler Mannenkoor een concert geeft. Dit concert is op 25 april in de Mariakerk en voor deze gelegenheid wordt het koor aangevuld met tijdelijke leden uit de regio. Er wordt al druk gerepeteerd voor dit concert, waar kinderen een belangrijke rol zullen spelen. Op zondag 19 april geeft de Koninklijke muziekvereniging Apollo uit de Wijk een Bevrijdingsconcert in sporthal De Slenken. In Alteveer hebben ze twee concerten gepland: een vrijheidsconcert van een gelegenheidskoor met band, alsmede en uitvoering van Ein Liedoratorium van Bonhoefer in de protestantse kerk.

Gegeten wordt er ook in de vrijheidsmaanden april en mei: in Alteveer staat een vrijheidsmaaltijd in De Alke gepland, Ruinen heeft net zo’n maaltijd en Ruinerwold (dorpshuis), Koekange en de Wijk houden het op een Vrijheidslunch met inwoners. Verder is er in Ruinerwold een fietstocht langs de oorlogsgraven en bezienswaardigheden, terwijl vanuit Alteveer en Kerkenveld een autotocht wordt uitgezet langs straten die iets met 1940-1945 hebben, alsmede alle monumenten van De Wolden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen