Scholen in De Wolden krijgen anti-pest-kunstwerk

Dit zijn de mooie borden.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinerwold/Meppel – Her en der in de gemeente De Wolden verschijnen op scholen de opvallende kunststof platen tegen pesten. Het is de boodschap van de in 2012 op 15-jarige leeftijd overleden Fleur Bloemen, die als een olievlek door heel Nederland gaat. Verpakt in het gedicht waarmee ze een wedstrijd won. De boodschap is simpel: pesten moet stoppen.

De platen hangen onder meer al in scholen in Koekange en Ruinerwold. De organisatie van de kroeg-tot-Kroegloop besloot de stichting als goede doel aan te merken voor de wedstrijd van maart dit jaar, maar voegde ook de daad bij het woord: er werd een plaat aangeboden aan de basisschool in Ruinen, IKC ’t Oelebröd.

Nooit vergeten

Het feit dat Fleur op haar basisschool en de middelbare school in Meppel veel gepest werd, bracht haar ertoe een einde aan haar leven te maken. Ze zal nooit gedacht hebben dat haar stap in 2012 er uiteindelijk toe leidt dat Fleur Bloemen nooit wordt vergeten. Alleen al door de aanwezigheid van de Fleur Bloemen Stichting, die al jaren ijvert voor aandacht voor de gevolgen van pesten. Vraag aan Anneke Bloemen-Lueb, de moeder van Fleur, en tante Petra Lueb wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. Ze weten het als geen ander door het verlies van Fleur, die in een hel leefde en geen andere uitweg meer zag.

Het gedicht van Fleur is nu op een mooie plaat gedrukt, samen met een prachtige roze roos waarin de tekst ook nog eens verwerkt wordt. Het idee komt bij de Lions Meppel-Zuidwest-Drenthe weg, die met de verkoop van Ruinerwoldse stoofperen en Havelter kerstbomen al een substantieel bedrag voor de stichting verdienden. Toen al kondigden Petra en Anneke, samen met bestuurslid Caroline Saathof uit Ruinerwold, al aan dat de stichting met nieuw elan nieuwe projecten op touw zou zetten.

Concept

Vanuit de Lions kwam het idee voor de fraaie plaat van 1 bij 1 meter gelamineerd kunststof. Het was Lions-lid Rob Reinink van reclamebureau MillArt die de daad bij het woord voegde. Het concept voorziet er niet in dat geld voor de Fleur Bloemen Stichting binnengesleept wordt, juist niet. Het gaat om het verspreiden van het gedachtegoed van Fleur. Een bedrijf of een particulier kan een paneel voor 95 euro aanschaffen en deze aan een school schenken. Zo hebben scholen, basis en middelbare, een blijvende waarschuwing aan pesters. Geheel kosteloos. De eerste twee panelen zijn inmiddels bezorgd: maandag was de officiële eerste bij obs Sprinkels, maar de week ervoor kreeg Terra MBO er ook al een. Dinsdag gingen er panelen naar Pieter Zandt in Staphorst en de Anne Frankschool in Meppel.

Met het bijzondere paneel wil de Fleur Bloemen Stichting zoveel mogelijk scholen in Nederland bereiken. „We willen dat het zich als een olievlek over Nederland verspreidt”, zegt Caroline Saathof. ‘Kinderen moeten beseffen wat de gevolgen van pesten kan zijn’, benadrukt Anneke Bloemen.

Bedrijven en particulieren die belangstelling hebben om panelen te doneren aan scholen, vinden op de vernieuwde website van de Fleur Bloemen Stichting een speciale knop waar ze dit kunnen regelen. Info: www.fleurbloemenstichting.nl

Zie ook Lions steunen Fleur Bloemen Stichting

Reacties