Jan Prikken prolongeert titel beste gehaktballlenbakker

03 feb 2020, 9:21 Nieuws
gehaktbal met ei
Ruinen – Titelverdediger Jan Prikken ging zondagmiddag weer met de hoogste eer ging strijken bij de wedstrijd wie de beste gehaktbal braadt. De wedstrijd met dit keer twaalf deelnemers vond weer plaats in café Hees.
De eerste acht ballen waren niet top, op die van Geert Alberts na met 49 punten. Het moest in de laatste ronde gebeuren, zo wisten juryvoorzitter Adri van der Vaart, Bakker Bart en Hennie Hees. Dat gebeurde, onder meer dankzij jongeling Wouter Smit, die een verrassing had voor de jury. Terwijl zijn concurrenten de ballen al in de pan hadden liggen, was Wouter nog druk met het koken van vier eieren. 'Deze gaan in de gehaktballen, ik noem dat een gehaktbal Kiekeboe', lachte Wouter. En kiekeboe deed het in de jurykamer en dat terwijl de keukenprins het enorm rustig aan deed achter het fornuis en steeds moest vragen hoe lang de eieren moesten koken.

Soepel

Dan Herman Santing, die misschien wel de meest ronde ballen had gefabriceerd en deze soepel door de pan liet rollen. Prachtige exemplaren die de jury met de tweede plaats bekroonde, net als de andere toppers 50 punten. Jan Prikken deed rustig zijn ding. 'Er rust geen extra druk op mijn schouders, ik heb zelfs overwogen om expres wat fouten te maken', riep de kampioen van 2019. Zo bont maakte hij het niet, want de jury was onder de indruk van zijn prestatie.

Nieuwe ouderen

Janien en Jos Hees waren blij met de nieuwe aanwas. Jongeren als Nigel Koekoek, Bram Grob en Wouter Smit, maar ook nieuwe oudere deelnemers als Herman van 't Zand en Jan Mennink. 'Ik kook thuis ook wel, handig omdat mijn vrouw werkt. En ja, ik heb ook wel gehaktballen gebraden. Meedoen is voor mij belangrijker dan winnen', aldus Mennink.
Dat vindt ook Ankie Prevoo, die zich helemaal thuis voelde tussen al die mannelijke ballenbakkers. Maar waarom er dan maar twee vrouwen meedoen? 'Ik denk omdat vrouwen thuis al zo vaak in de keuken staan, mannen meestal niet, dus die kunnen hier aan de bak. Maar misschien ook wel omdat vrouwen bang zijn te verliezen", probeerde Ankie een verklaring te vinden. 'Ik vind dit heel leuk en het is helemaal niet erg om te verliezen.' Haar geheim? 'Zo min mogelijk er in en vooral een ronde bal.' De jury vond de bal van Ankie iets te donker, maar wel mooi. Dat was geen reden voor puntenaftrek. Wat wel een reden was om liefst drie punten af te trekken, was de vetsmaak die in de bal overheerste. 'Omdat die niet voldoende gemengd was', dacht juryvoorzitter Adri van der Vaart.

Stoetebakker

Jurylid Bakker Bart (Meekhof), in het dagelijkse leven stoetebakker bij Coop Dunnink in de Wijk, was debutant in de jury. Twee jaar geleden deed hij nog mee aan de wedstrijd. 'Ik had toen wat teveel kruiden gebruikt', geeft hij toe. 'Een combinatie van gyros- en shoarmakruiden. Dat was allemaal iets té.' Normaal gesproken braadt hij thuis standaardballen, al is hij best gek op gyros. 'maar de ballen die Hennie vroeger maakte, die waren de beste', wijst hij op mede-jurylid Hennie Hees.
En dan nog een mooie anekdote van vorig jaar, verteld door Janien Hees. Roelof Dijkman, normaal een trouw deelnemer, maar nu even afwezig, werd vorig jaar derde. Maar hij biechtte later op dat dit niet geheel volgens de regeltjes was gegaan. 'Roelof kwam vorig jaar vier ballen bij ons halen, waarbij hij zei dat deze voor de hard werkende jongens waren. Op de zondag was hij druk aan het bakken, maar op de een of andere manier heeft hij op het laatste moment de ballen in de pan omgewisseld voor de ballen van ons eigen café. De jury vond het al wat verdacht en ook Jos vermoedde dat het onze gehaktballen waren. dat bleek ook achteraf, maar het was miet te bewijzen', lacht Janien nu nog. 'De bal kreeg wel een derde plaats, dus et was een goede bal gehakt', lacht Jos. Volgend jaar weer een eerlijke strijd Roelof!