Kinderen gratis naar de film dankzij Soroptimisten

Naar de bioscoop.
Foto: Pixabay

Hoogeveen/Zuidwolde – Soroptimistclub De Reestlanden houdt dinsdag 4 februari voor de 10de keer het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. Speciaal voor de kinderen wordt dit Lustrum bij entree van de bioscoop opgeluisterd met een spectaculaire act van Kunst op Stelten uit Tiendeveen. Tijdens dit filmfestival staan elk jaar de rechten van het kind centraal. Dit keer gaan ruim 1.100 kinderen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden gratis naar de film bij VUE Bioscoop in Hoogeveen.

Het thema ‘kinderrechten’ blijft bijzonder actueel, zoals het recht op een veilige plek om te wonen of het recht op onderwijs. Kinderen van de groepen 5 t/m 8 van de basisschool bewust maken van de rechten van het kind is het doel van dit filmfestival. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met filmcultuur. Door films vanuit de hele wereld te tonen, krijgen kinderen een indruk hoe andere kinderen leven en hoe de rechten van kinderen worden geschonden of anders ingevuld, zowel hier in Nederland als elders in de wereld. Hoewel soms heftig, emotioneel of indrukwekkend, de films zijn aangepast aan de leeftijd van de leerlingen. De ruim 1.100 kinderen van dit jaar komen van 15 verschillende scholen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden.

Getoonde films

De getoonde films hebben een relatie met kinderrechten. Los Bando, voor de groepen 5 en 6, is een komische roadmovie met serieuze ondergrond.  Een groepje tieners, die samen de band Los Bando vormen, reizen (in een geleende camper en zonder rijbewijs) door heel Noorwegen om mee te doen aan een prestigieus muziekconcours. Problemen en verrassingen genoeg, onderweg. Het wordt een race om op tijd te zijn voor het concours en ondertussen uit handen te blijven van ongeruste ouders en de politie! Cloudboy (groepen 7 en 8) gaat over een Nederlands-Zweedse jongen van gescheiden ouders. Niilas, zoals hij heet, woont bij zijn vader en herinnert zich zijn Zweedse moeder nauwelijks. Op een dag moet Niilas naar Lapland reizen waar zijn moeder en haar nieuwe gezin wonen tussen de Sami, een groep rendierherders. Ondanks een warm welkom, sluit Niilas zich af. De enige die bij hem binnen kan dringen is zijn halfzusje Sunna. Er is heel wat voor nodig om hem uit zijn schulp te laten kruipen.

15 locaties in Nederland

Dit filmfestival wordt door steeds meer lokale Soroptimistclubs georganiseerd en elk jaar komen er meer locaties bij. Deze editie vindt al op 15 locaties in Nederland plaats. Op deze manier bereiken we steeds meer kinderen en bestrijken we een steeds groter gebied. In totaal bezochten vorig jaar 10.000 basisschoolleerlingen dit filmfestival. De Soroptimisten krijgen volop steun voor het evenement. Unicef verzorgt lesbrieven en gastlessen. Om alle kinderen gratis naar de bioscoop te laten gaan zijn natuurlijk sponsors nodig. We zijn blij met de medewerking van diverse lokale bedrijven en particulieren uit Hoogeveen e.o., zoals: VUE Bioscoop, AH Offerein, Hendrikus Bos, McDonalds, Roelof van Echten college, Osinga, Printjob, Willenborg, Rabobank, Bruna, Talenteren en Kunst op Stelten, Tiendeveen.

Soroptimist International

Soroptimist International is een wereldwijde organisatie van vakvrouwen. Het Soroptimisme richt zich vooral op de positieverbetering van vrouwen en kinderen. Er zijn internationaal zo’n 80.000 leden, verdeeld over 133 landen. Alle aan dit festival meewerkende clubs zijn onderdeel van deze organisatie. Kijk voor meer informatie over de deelnemende bioscopen, de films en de sponsoren op de website van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen: www.sffk.nl .

Reacties