Zwaantien Waning vandaag honderd jaar

Feestgangers bij mevrouw Waning.
Feestgangers bij mevrouw Waning.
Foto: Lo Dijkstra

Zuidwolde – In het Tonckenshuys was het maandag groot feest. Zwaantien Waning-Heerspink vierde er haar honderdste verjaardag. Na een aubade door muziekvereniging Woudklank kreeg de eeuweling van burgemeester Roger de Groot niet alleen felicitaties, maar ook een prachtige bos bloemen namens de gemeente De Wolden. Het feest werd gevierd met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, waarvan een aantal zelfs vanuit Amerika en Noorwegen speciaal overkwam.

Zwaantien Waning-Heerspink woont nog maar kort in het Tonckenshuys. Daarvoor woonde ze nog zelfstandig in Zuidwolde. Honderd jaar geleden werd ze in Eesergroen, in de huidige gemeente Borger-Odoorn geboren. Haar vader had een boerenbedrijf. Zwaantien ging vier jaar in De Kiel naar de lagere school en twee jaar in Borger. Daarna moest ze op de boerderij meehelpen.

In 1942 ontmoette ze in Linde Henk Waning uit Drogteropslagen, met wie ze twee jaar later op 17 mei 1944 in het huwelijk trad. Samen kregen Henk en Zwaantien twee kinderen. Daarna volgden er vier kleinkinderen en ook twee achterkleinkinderen. Deze twee, Mirthe en Linde, wonen sinds vorig jaar in Florida, maar ze ‘spreken’ hun oma wel eens via facetime. Mevrouw Waning-Heerspink woonde de afgelopen dertig jaar alleen. Haar man Henk overleed in 1988. Hoewel het fysiek iets minder gaat, is ze nog heel helder van geest en volgt het nieuws op de voet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen