Warm afscheid van dominee Georg Naber in Ruinen

Ruinen – De Mariakerk in Ruinen was vanmorgen geheel volgelopen met vaste kerkgangers én dorpsbewoners die zo afscheid namen van hun geliefde dominee Georg Naber. De predikant vertrekt maandag al naar Lemelerveld, de verhuisdozen staan de hele week al gereed in de pastorie in Ruinen.

De afscheidsdienst werd na afloop door de meeste aanwezigen als ‘een mooie dienst’ betiteld, waarin organist Harry Bosma lijdzaam moest toezien hoe het orgel er tijdens het spelen van ‘Power of Life’ van de Noorse componist Mons Leidvin Takle mee ophield. Bosma wist dit tijdens  het dankgebed van de predikant zelf te herstellen, zodat het Kerkkoor onder leiding van Marty Buijs het laatste lied ‘Tebe Pojem’, wat ‘Wij loven u’ betekent, met orgelbegeleiding kon afwerken.

Aanstelling

In zijn afscheidsdienst vertelde Naber tijdens de Verkondiging hoe geweldig zijn tijd in Ruinen was geweest. In negen jaar wist Naber de kerk meer in het dorp neer te zetten, precies zoals de kerkenraad ook had gewenst bij zijn aanstelling. ‘Wij willen een open gesprek, ontmoeting hebben en daar ons programma op afstemmen. We willen de kwetsbaren helpen, wij gingen naar de zieken, de mensen met een burn-out en zij die worstelen met dilemma’s.’

In zijn toespraak tot de scheidende predikant somde de voorzitter van de Kerkenraad, Bert van Zanten, op wat Naber allemaal had gerealiseerd. Belangrijkste: de verbinding leggen in het dorp. ‘Dat is wel aardig gelukt’, zei Van Zanten met een lach. ‘Van de optocht tot jurylid tijdens het dorpsfeest en even bijpraten met een biertje op het terras. Dat was voor onze kerk heel belangrijk.’

Na de dienst vond nog een afscheidsbijeenkomst plaats in kerkelijk centrum De Bron, onder meer met een optreden van het Ruiner mannenkoor Basalt. Er werden vele cadeaus overhandigd en handen geschud. Saillant detail: het was dan zondagmorgen wel zijn afscheidsdienst, ’s avonds prijkte de naam Georg Naber gewoon weer op het affiche van de Bach Cantatedienst. Vanaf vrijdag 8 november kunnen de mensen die een dominee willen spreken, iedere vrijdag vanaf 12.30 uur terecht bij dominee K. Venhuizen in De Bron.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen