Ontwerpen wedstrijd VET! te zien bij Smaakmakersfestival

Ontwerp Lisette Bokma.
Ontwerp Lisette Bokma.
Foto: Lisette Bokma

De Wijk – Een burger met meelwormen, een innovatieve messenslijper, een zaadzak, maar ook een verantwoorde frikandel van ‘biologisch mannenvlees en naakte haver’, een duurzaam theecafé en een jurk van melkverpakkingen.

Vijftien ontwerpers hebben de uitdaging van Stichting Kunst & Cultuur aangenomen en een duurzaam ontwerp of product ingestuurd voor de wedstrijd ‘VET!, voedsel in de 21ste eeuw’. De ontwerpers presenteren hun creaties op 21 en 22 september tijdens het gratis toegankelijke Smaakmakersfestival in De Wijk. Zowel het festivalpubliek als een jury wijst een winnaar aan die een geldbedrag krijgt.

Werk Antje Richardt-Kazemier.

Boeteburger

Studio MARC presenteert de ‘Boeteburger’. De ontwerpers laten zien hoe meelwormen piepschuim consumeren en uiteindelijk zelf worden vermalen tot een burger die geserveerd kan worden aan hongerige consumenten. Zo kan een ieder zijn/haar schuldgevoel over het klimaat weg-eten met de Boeteburger en kan een toekomst gebouwd worden op ons aller afval. Tijdens het festival wordt het onderzoek gepresenteerd en kunnen bezoekers zien wat ervoor nodig is om van ons afval een traktatie te maken.
Een ander ontwerp is het “Vet Kwartet… en jij leeft nog lang en gelukkig!”. Kunstenaar Merlijn Enserink heeft een spelkwartet gemaakt voor kinderen om hen spelenderwijs te laten nadenken over gezonde voeding, bewegen, gelukkig zijn, de natuur en buitenspelen. Antje Richardt Kazemier van Artak daagt met haar VETte Jurken producenten van voedselverpakkingen uit om verpakkingen te ontwerpen als halffabricaat voor kleding of tassen.

Vakjury

Een vakjury, bestaande uit vormgever Albert Geertjes, kunsthistoricus en docent vormgeving aan Academie Minerva Diana Bont en tentoonstellingsmaker Joost Slijpen van CBK Emmen, beoordeelt de ontwerpen van de deelnemers. Het beste ontwerp wordt beloond met een geldbedrag van 2.000 euro. Ook de bezoekers aan het Smaakmakersfestival wordt gevraagd een stem uit te brengen op één van de ontwerpen. De designer met de meeste stemmen krijgt de Publieksprijs van 1.000 euro. De winnaars worden zondag 22 september om 17.30 uur op het hoofdpodium van het Smaakmakersfestival bekend gemaakt door gedeputeerde Hans Kuipers. Het project VET! is mogelijk dankzij een subsidie van de provincie Drenthe en de gemeente De Wolden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen