Jan Huzen wil zoekactie onder toezicht van politie

Jan Huzen
Foto: Artizzl Media

Koekange – Als het aan amateurspeurder Jan Huzen uit Emmen ligt, wordt op zaterdag 22 juni onder toezicht van de politie gegraven naar het mogelijk lichaam van Willeke Dost. Huzen heeft op Facebook een evenement aangemaakt, waar zich al meer dan vijftig personen voor hebben aangemeld.

‘We gaan proberen om onder toezicht van de politie zelf te mogen graven en zoeken naar Willeke. Kortom, het is nog onder voorbehoud. Uiteraard hopen wij dat zoveel mogelijk mensen zich beschikbaar stellen.’ Volgens de speurneus zijn er naast het graven tal van andere werkzaamheden. ‘Daarom is iedereen inzetbaar, al zit je in een rolstoel.’

Schets van de situatie.

Jan Huzen is al sinds vorig jaar druk met zijn zoektocht, eerst samen met Ab Bruintjes uit Koekange. Een officiële graafactie van Justitie en politie leverde niets op, de heren gingen daarna in het holst van de nacht zelf graven, Bruintjes trok zich terug en Huzen werd op een gegeven moment zelfs gearresteerd.

Overtuigd

Hij blijft ervan overtuigd dat destijds een bepaalde locatie achter de woning aan de Koekangerdwarsdijk vergeten is te onderzoeken. Ruim 20 meter achter de schuur is door radarbeelden wel degelijk iets gesignaleerd, wat mogelijk een lichaam zou kunnen zijn. ‘Veel deskundigen schrikken bij het zien van de radarbeelden. Ze hadden niet gedacht dat de beelden zo concreet zouden zijn dat daar iets begraven is of was.’

Huzen stelt vast dat uit GPS-berekeningen blijkt dat deze locatie op 22 meter van de schuur ligt. ‘Dit is nagenoeg de afstand waar met prikken weerstand werd vernomen. Het was toen ongeveer drie uur in de nacht en we moesten toren stoppen. Tevens was de plek ontzettend lastig te bereiken door de wortels en had het zeker nog uren geduurd’, laat Huzen weten.

Of de zoekactie op 22 juni uiteindelijk doorgaat, hangt vooral van politie en justitie af.

Lees ook Mogelijk artikel 12-procedure in zaak Willeke Dost

Lees ook Zoekgroep Willeke Dost legt zwarte Piet bij Hoofdofficier

Reacties