’t Echtenest kan verder met schoolplein en amfitheater

Echtenest: altijd buiten bezig.
Echtenest: altijd buiten bezig.
Foto: Artizzl Media

Echten – Daltonbassschool ’t Echtenest, onderdeel van stichting Wolderwijs, kan verder met de plannen voor een nieuwe schoolplein, inclusief amfitheater.  De gemeente heeft ruim € 4000 toegezegd uit het fonds Initiatiefrijk De Wolden. Samen met een schenking van Vereniging Dorpsbelangen betekent dit dat het amfitheater kan worden gebouwd.

Hiermee wordt gestart wanneer het gehele ontwerp voor het plein klaar is. Het amfitheater moet in de hoek bij de klimbult komen te staan, op de plek waar nu nog de autoband met richtingwijzers staat. Deze wordt verplaatst. Ook heeft de school vanuit de regeling ‘Groene bewonersinitiatieven’ €1000 subsidie van de provincie Drenthe gekregen om nieuwe beplanting op- en rond het schoolplein te plaatsen. ‘Dit groen maakt het plein niet alleen voor ons fijner en kleuriger, maar is ook specifiek bedoeld voor biodiversiteitsherstel om voedsel en schuilplek te bieden aan bijen, vlinders, andere insecten en kleine diersoorten. En de aanwezigheid van die planten en dieren kan op zijn beurt dan weer gebruikt worden bij de lessen gezet.

Jantje Beton

In oktober heeft de school meegedaan aan een prijsvraag van Jantje Beton en IVN voor een buitenlesplek op school. ‘We hebben een idee voor een multifunctioneel amfitheater ingediend. Helaas hoorden we niet bij de winnaars. Toen is besloten om met onze werkgroep en het idee voor een vernieuwd schoolplein verder uit te werken. Hierbij zijn we uitgegaan van wat een school- en speelplein tot een fijne en uitdagende speelplek maakt en hoe het plein optimaal benut kan worden voor de buitenlessen’, laat de werkgroep weten.

De kinderen hebben vorig jaar ook ideeën bedacht voor hun ideale schoolplein. Een (boom)hut, meer klim- en verstopmogelijkheden, en een touwbrug of kabelbaan staan hoog op de verlanglijst. De leerkrachten willen graag een buitenlesplek die plaats biedt aan alle kinderen, maar die ook als speelplek gebruikt kan worden.

De achterkant van het plein, met zandbak, schommel, glijbaan en ‘atletiek-toestellen’, blijft zoals het is. ‘De kinderen spelen hier graag en wat goed is moet natuurlijk behouden worden. Er komen wat aanpassingen aan de klimbult, en we maken een afscheiding tussen zandbak en het fietsgedeelte. Tussen de twee eiken willen we een touwbrug laten maken. Bij de zandbak komt een zandtafel/buitenkeuken voor heerlijke zandtaarten en modderpizza’s.’

Speellandschap

Op het zijplein hoopt de school volgend schooljaar een nieuw ‘speellandschap’ te maken, met heuveltjes, paadjes en balanceerstammen en keien. En op het kleine grasveldje achter de school wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een speelse zitcirkel, fijn om in de schaduw brood te eten, in kleine groepjes les te geven en op te spelen.

Verder is besloten dat het definitieve ontwerp door Martijn Buld uit Ruinerwold wordt gemaakt. Hij is momenteel druk bezig met de eerste ontwerpen en kostenramingen. Als de plannen helemaal klaar zijn, geeft hij een presentatie voor de school en dorpsbewoners.

Vrijdag komt Joop Verburg van de Natuurvereniging Zuidwolde langs om met de werkgroep te bekijken welke planten het meest geschikt zijn voor de nieuwe bloembakken en borders. Deze moeten zowel ‘schoolpleinbestendig’ zijn als ook veel te bieden hebben aan al wat vliegt en kruipt.

Op zaterdag 25 mei tussen 10.00 en 16.00 uur is de  eerste ‘schoolpleinwerkdag’. Dan wordt begonnen met de eerste klus: het stapelen van grote bakken van stoeptegels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen