Natuur zoekt nieuwe Junior Rangers

Junior Rangers.
Junior Rangers.
Foto: Grietje Loof

Ruinen – Er wordt een informatiebijeenkomst gehouden voor de Junior Rangers van IVN Hoogeveen en het Dwingelderveld. De natuurliefhebbers willen graag weer vers bloed voor de Rangers en hopen dat heel wat kinderen zin hebben om actief te worden in de natuur.

Op 12 september 2015 ging de groep Junior Rangers Dwingelderveld voor het eerst op stap in het Nationaal Park Dwingelderveld. Marjan Bralten uit Ruinen en Grietje Loof  hadden bedacht dat het hoogste tijd was geworden om iets te organiseren voor jongeren vanaf het moment dat ze naar het voortgezet onderwijs gaan.

Natuurclub

Marjan haar oudste zoon was zover en zij miste een vervolg op de natuurclub in Ruinen. ‘Wij, bij IVN Hoogeveen, misten ook een vervolg. Onze jeugdgroepen vanaf groep 5 met een mooie doorstroom tot en met groep 8 stopten daar ook. En dat in een tijd waarin we weten dat het zo belangrijk is om de natuur in de harten te krijgen, vooral van de jeugd. Jarenlang hebben we die aansluiting gemist. En na veel overleg en gesprekken met onder andere begeleiders van de landelijke junior Rangers vereniging, boswachters van Staasbosbeheer en Natuurmonumenten, was het zover’, vertelt Grietje Loof.

Vierde jaar

‘Inmiddels zitten we nu in het vierde jaar dat de groep Junior Rangers actief is in het Dwingelderveld. Maar gelukkig ook bij IVN Hoogeveen, zo helpen de Rangers mee met het omzetten van de broeihopen in de Oude Kene en maken ze hun eigen waterfeestje tijdens de jaarlijkse Slootjesdag of helpen ze mee met het verzorgen van een onvergetelijke Nacht van de Nacht’, verhaalt Loof.

Heel veel jongeren die nu bij de Junior Rangers zitten komen uit Hoogeveen en hebben via de jeugdgroepen aansluiting gevonden. ‘Helaas hebben we geen jeugdgroepen meer. Niet omdat er geen kinderen zijn in Hoogeveen, maar we bereiken de kinderen (lees ouders) moeilijk en doordat we onvoldoende vrijwilligers hebben die jeugdgroepen een jaar lang willen begeleiden’, stelt de Hoogeveense somber vast.

Ondenkbaar

‘Geen jeugdgroepen meer in Hoogeveen, het is haast ondenkbaar, wil ook zeggen dat we geen natuurlijke doorstroom meer hebben naar de Junior Rangers. Dat vinden wij ontzettend jammer en daarom organiseren wij op 18 mei een kennismakingsavond voor nieuwe junior Rangers. De bestaande groep maakt een mooi programma voor jongeren en ouders kunnen met alle vragen terecht bij de leiding. Dit doen we in het Steenbergerpark bij het Struunhuus.’

‘Als jij in groep 8 zit en straks naar het voortgezet onderwijs gaat of je zit al op het voortgezet onderwijs, je houdt van Natuur en wilt meer van leren van Natuur kom dan op onze kennismakingsavond. Wij zijn ook opzoek naar nieuwe jeugdbegeleiders en starten op 21 mei met een cursus Natuurouder/ Jeugdbegeleider.’

Alle info op https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/junior-rangers

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen