Bijeenkomsten dementievriendelijk De Wolden

Dementievriendelijk Drenthe
Dementievriendelijk Drenthe
Foto: Jurjen Veenman

Zuidwolde – Nederland vergrijst en zo ook gemeente De Wolden. Eén van de meest in het oog springende gevolgen van een vergrijzende gemeente is de groei van het aantal dementerenden. Op dit moment is een werkgroep bezig met het organiseren van thema-avonden in de vier grote kernen van De Wolden.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie, de kans is dus groot dat iemand in de omgeving hier ook mee te maken heeft. In een dementievriendelijke gemeente werken bewoners samen om een omgeving te creëren waarin de mensen met dementie gewoon mee kunnen blijven doen in de samenleving. Niet alleen voor de mensen met dementie, maar ook voor hun mantelzorger.

Werkgroep

In 2018 hebben alle Drentse gemeenten een convenant ondertekend, waarin ze aangeven dementievriendelijk te willen worden, zo ook De Wolden. Om dit in gemeente De Wolden te realiseren is er begin 2018 een werkgroep opgesteld met verschillende zorgaanbieders uit omgeving De Wolden. De werkgroep bestaat uit de volgende organisaties: Stichting Welzijn De Wolden, Treant Zorggroep, ZZWD, Icare, Zorggroep Noorderboog en gemeente De Wolden. Ook Els van der Veen vanuit Netwerk Dementie Drenthe en Frans van Dorst vanuit Alzheimer Drenthe zijn betrokken.

Dementievriendelijke gemeente

Om een dementievriendelijke gemeente te creëren heeft deze werkgroep organisaties, inwoners, verenigingen, ondernemers en de gemeente nodig. In Juni 2018 heeft de groep daarom voor het eerst een bijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst zijn er gedachten gewisseld en hebben zich personen aangemeld voor de werkgroep.

Op 13 november 2018 is er een informatiestand in het gemeentehuis geweest. Tijdens deze dag hebben geïnteresseerden de kans gekregen om informatie op te doen over Dementie Vriendelijk en om in de huid te kruipen van een persoon met dementie door middel van een VR-bril van Into D’mentia. Zo was het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situatie tegenaan lopen en hoe de omgeving reageert. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk mee kunnen doen aan de maatschappij. Het is daarom belangrijk dat omstanders weten hoe ze kunnen helpen. Negen op de tien mensen willen wel helpen, maar weten niet goed hoe.

Bijeenkomsten

De werkgroep heeft meerdere thema-avonden op de agenda staan. Tijdens deze thema-avonden is het doel van de werkgroep om inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers mee te nemen in de belevingswereld van mensen met dementie. Er worden onderwerpen behandeld als: het herkennen van signalen van dementie, hoe kan men omgaan met de verandering en hoe kunnen mensen met dementie het best benaderd worden. Ook wordt er aandacht besteed aan vrijheid en dementie. De aanvang van deze avonden is 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

  • Donderdag 18 april, de Boerhoorn in Zuidwolde
  • Donderdag 9 mei, de Buddingehof in Ruinerwold
  • Donderdag 16 mei, Dunninghe in De Wijk
  • Maandag 27 mei, ’t Neie Punt in Ruinen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen