Boerenerf kwetsbaar voor criminaliteit

Zoals vandaag ook weer te lezen is in het DvhN kunnen dieven vaak ongestoord hun slag slaan in en rond boerderijen. Op een groot boerenerf vallen hun activiteiten minder snel op, zeker als het donker is.

LTO komt in actie

LTO Nederland heeft onderzoek gedaan naar criminaliteit op het platteland. Het leverde enorm veel reacties op. Van de ondervraagde boeren gaf 40 % aan te maken hebben gehad met diefstal van materiaal. Bij 30% was wel eens ingebroken en 80 % was wel eens bestolen van brandstof. Criminelen slaan dus steeds vaker toe op het boerenerf. Ze gaan aan de haal met dure apparatuur maar ook met diesel.

“Dure machines die duizenden euro’s waard zijn. Het loopt soms stevig in de papieren”, zegt Jack Luiten van LTO Nederland.

Bedrijfsscan

LTO wil deze vorm van criminaliteit een halt toeroepen en start daarom met het project ‘Beveilig mijn boerenbedrijf nu’. Veiligheidsminister Ard van der Steur geeft samen met LTO-voorzitter Albert Jan Maat vandaag het startsein.

Het project biedt boeren de kans om een gratis beveiligingsscan te laten uitvoeren door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

“Dan wordt met andere ogen naar de zwakke punten op het erf gekeken en hoe het dieven moeilijker gemaakt kan worden.” legt Luiten uit.

“Boeren zijn zich er vaak zelf niet eens van bewust hoe gemakkelijk het is. Je wordt bedrijfsblind en de gelegenheid maakt de dief’.

 

the-burglar

Bron DvhN, website LTO

 

Reacties