Dunningen fase 4 mag verder van raad na hete avond

Dunningen loopt nu nog tot de slot, die straks een wadi wordt.
Dunningen loopt nu nog tot de slot, die straks een wadi wordt.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Toen de kruitdampen gisteravond waren opgetrokken in de raadszaal was het bestemmingsplan Dunningen fase 4 in de Wijk aangenomen, werd de motie van de oppositie, waarin het bij het college aandrong op het maken van excuus verworpen en hadden de teleurgestelde bewoners uit de buurt het al over een gang naar de Raad van State.

Het is een van de heetste onderwerpen van de afgelopen jaren en dat komt allemaal door gebrekkige communicatie. Wethouder Gerrie Hempen, die de erfenis van voorganger Jan ten Kate in de schoot geworpen kreeg, gaf wel aan het te betreuren dat er een inloopbijeenkomst is geweest, die achteraf meer een verkoopbijeenkomst was van projectontwikkelaar RoodBlond.

Geen excuses nodig

Ze achtte excuses onnodig voor het feit dat in het najaar van 2015 al bekend werd dat er sneller dan gedacht gebouwd zou gaan worden in Dunningen 4. Terwijl kopers van kavels aan de rand van Dunningen 3 steeds mondeling te horen hadden gekregen dat er de eerstkomende tien jaar niet gebouwd zou worden in fase 4. ‘De bewoners hadden ook graag willen weten dat er eerder gebouwd ging worden. Ze stonden nota bene op het punt een koopcontract te ondertekenen’, brieste Mark Turksma (PvdA). Wethouder Hempen wees op de vertrouwelijkheid van die informatie op dat moment, daarom mocht de gemeente niks zeggen. Turksma ontplofte: ‘De gemeente laat zich monddood maken. Als je dat toestaat, ben je als college een knip voor de neus waard.’

Met de PvdA waren GroenLinks, ChristenUnie, CDA en D66 kritisch en steunden ze een motie voor excuses. CDA en D66 gingen met VVD en Gemeentebelangen wel akkoord met het bestemmingsplan, omdat dat het algemeen belang dient. Kritiek was er op de Lange rij gewijzigde plannen, waar nu ineens vrije kavels met het recht van overpad in voorkwamen. Niet meer van deze tijd, vond de oppositie, maar wethouder Hempen antwoordde dat dit zo geregeld was in overleg met bewoners, zodat geen schuttingen geplaatst kunnen worden en er zichtlijnen blijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen