PvdA wil fietspaden die stroom leveren aan inwoners

Fietspaden moeten stroom kunnen leveren.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Tijdens het raadsdebat over duurzaamheid heeft de fractie van de PvdA donderdagavond een plan ingediend dat duurzaamheid combineert met lage lasten voor de burger. ‘Ga gemeentelijke fietspaden voorzien van zonnepanelen in het wegdek en lever de stroom, tegen lage kosten, aan onze bewoners’, aldus Erwin Venema van de PvdA in het debat.

Er wordt volgens de fractieleider veel over duurzaamheid gesproken. ‘Maar van veel plannen blijft voor huishoudens tot nu toe alleen maar het deel “duur” over. En dat terwijl je al genoeg geld kwijt kunt zijn aan alternatieve opwekking en het goed isoleren van je woning. Het behaalde voordeel: minder energiekosten, wordt door extra energiebelasting weer teniet gedaan. Daar is de duurzaamheid niet mee gebaat.’

Daarom wil de PvdA De Wolden in een geheel nieuwe vorm, de Burger Regeling, investeringen in duurzame opwekking ten goede laten komen aan het milieu én de afnemer van de stroom.

Utrecht

Er zijn al proeven gedaan met zonnepanelen in een provinciale weg in Utrecht. De PvdA wil dat onderzocht gaat worden welke gemeentelijke fietspaden geschikt zijn om met zonnepanelen uit te voeren. De opgewekte energie moet tegen een gunstig tarief aan de inwoners van De Wolden worden aangeboden. Hiervoor zal een verbruikers coöperatie kunnen worden opgericht.

Om de investeringen te kunnen financieren, kunnen inwoners van De Wolden, per aansluiting, een deelneming in de coöperatie nemen van € 100,- tot een maximum van € 1.000,-. Inwoners die financieel deelnemen in het werkkapitaal, krijgen invloed op de toekomstige ontwikkelingen en winstbestemmingen van de coöperatie.

De opgewekte stroom komt, tegen gunstige tarieven, beschikbaar voor iedere aansluiting in De Wolden. Hierdoor kan iedereen zijn bijdrage leveren aan het duurzaam maken van de gemeente De Wolden.

Reacties