Gedeputeerde Cees Bijl opent meertmaond-streektaolmaond

Foto:

Assen – Meertmaond-streektaolmaond staat weer voor de deur. Een maand lang krijgt het Drents in onze provincie nog meer aandacht dan in de rest van het jaar. Het officiële startschot van de meertmaond 2019 wordt op vrijdag 1 maart op Kindcentrum Valkenhorst in Assen gegeven door gedeputeerde Cees Bijl.

Tijdens het uurtje op De Valkenhorst krijgt een tweetal streektalige zaken aandacht. Zo worden de winnaars van de verhalenwedstrijd In elk kind zit een verhaal bekendgemaakt. In de tweede helft van 2018 zijn basisschoolleerlingen van de hoogste groepen uitgedaagd een spannend verhaal rond het thema ‘Een geheim’ te schrijven. Al deze verhalen – en het waren er vele – zijn gemeentelijk door een deskundige jury beoordeeld, waarna de veertien beste van heel Drenthe zijn uitgekozen. Deze veertien zijn alle vertaald in het Drents. Uiteindelijk zijn daarvan weer de vijf allermooiste verhalen uitgekozen. De schrijvers van deze vijf topopstellen komen 1 maart naar De Valkenhorst. Op dit moment weten deze vijf leerlingen alleen dat hun verhaal bij de beste vijf hoort. Wie uiteindelijk tot Kampioen 2019 – In elk kind zit een verhaal van heel Drenthe gekroond blijft tot aan de bekendmaking door gedeputeerde Cees Bijl geheim.

Wiesneus

Ook wordt op 1 maart de Wiesneus 2019 ten doop gehouden. De Wiesneus is een tijdschrift, dat in Drenthe elk jaar wordt uitgereikt aan de kinderen waaraan in deze periode in de streektaal wordt voorgelezen. In het fleurige magazine staan mooie verhalen, liedjes, gedichten, puzzels, creatieve opdrachten, een recept e.d., allemaal in het Drents. De oplage was in 2018 maar liefst 26.000 en voor hetzelfde aantal is in Drenthe dit jaar gekozen. Maar het succes van de Wiesneus is ook tot de rest van het Nedersaksische taalgebied doorgedrongen. Groningen, Overijssel-Oost, Overijssel-West en Gelderland (Achterhoek) hebben aangehaakt en ook daar wordt de Wiesneus 2019 aan kinderen van basisscholen uitgereikt. Hiermee komt de totale oplage op 53.500 exemplaren. Vanzelfsprekend is in de andere regio’s steeds gekozen voor de eigen variant van het Nedersaksisch. Gedeputeerde Cees Bijl zal deze Wiesneus zonder twijfel met veel genoegen presenteren. Hij heeft zich immers sterk gemaakt voor een hogere erkenning van het Nedersaksisch. Met de ondertekening van het convenant op 10 oktober 2018 werd de waarde van de streektaal in Noordoost-Nederland ook door de landelijke overheid nog nadrukkelijker erkend. De Nedersaksische verbondenheid wordt via het gezamenlijk uitgeven van de Wiesneus 2019 extra benadrukt en past uitstekend bij de doelstellingen van het eerder genoemde convenant.

Naast de officiële handelingen – bekendmaken prijswinnaars In elk kind zit een verhaal en presentatie Wiesneus 2019 – wordt er op De Valkenhorst voorgelezen en zullen kinderen van de school een of meer streektaalliedjes ten gehore brengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen