Het Raadhuis in Ruinerwold uitkomst voor bedrijven

Ruinerwold – Het eerste gemeentehuis dat de provincie Drenthe kende, staat in Ruinerwold aan Dijkhuizen en heeft vorig jaar een nieuwe bestemming gekregen. Het kwam in handen van de familie Koetsier en voor de buitenstaander was het meest in het oog springend wel de restauratie van het pand. Binnen gebeurt echter ook van alles.

Het Raadhuis is nu een ‘businesscentrum’ en biedt plek aan verschillende ondernemers. De gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe zat er al sinds 2014, dus ruim voordat Sietze Koetsier besloot het pand te kopen en op te knappen. Volgens coördinator Jan van Goor van de coöperatie is het een geweldige en inspirerende werkplek. Ook notaris Johan Stotijn, de laatste binnenkomer, voelt zich er helemaal thuis. ‘Ik heb iets met gemeentehuizen. In de Wijk was ons kantoor eerst gevestigd in het oude gemeentehuis, daarna in het volgende gemeentehuis. Nu zitten we hier ook in een oud gemeentehuis’, lacht Stotijn.

In Het raadhuis zetelen ook de dames van Tourist Info De Wolden en huurt CSC een kantoorruimte. In april komt Buurtzorg er ook bij. Er zijn nog vierkante meters beschikbaar in dit pand, dat tevens uitblinkt in een goede bereikbaarheid (A28/A32) en dicht bij Meppel ligt.

Geschiedenis

Mathijs Koetsier is de contactpersoon voor Het Raadhuis en laat met veel plezier zien wat het pand allemaal te bieden heeft. Hij vindt de geschiedenis van het pand echter ook het vermelden meer dan waard. ‘Ruinerwold kreeg als eerste Drentse gemeente een gemeentehuis in 1849. In 1903 werd het gemeentehuis verbouwd en vergroot en functioneerde het tot 1998 als zodanig’, vertelt Koetsier. De gemeentelijke herindeling betekende dat het pand zijn functie verloor. Er kwam een bedrijf in dat er vele jaren gehuisvest was, daarna werd het een bedrijfsverzamelgebouw.

Wie ooit in het gemeentehuis is geweest in de tijd van burgemeesters als Job van der Steur, Willem Witteveen, Roel Cazemier of Louis Lycklema, herkent nu nog steeds de verschillende kamers. In de burgemeesterskamer zit Jan van Goor met zijn mensen, de oude raadszaal, waar zich menig verhit debat heeft afgespeeld, is nu een vergaderruimte waar gezelschappen veel inspiratie op kunnen doen. Eind vorig jaar was commissaris van de koning Jetta Klijnsma hier nog op bezoek en ook zij keek vol bewondering rond.

Mechanisme

De klok, die er aan de buitenkant weer prachtig uitziet en op tijd loopt, heeft aan de binnenkant een bijzonder mechanisme, waar Mathijs op gezette tijden het uurwerk moet opwinden. Het is tekenend voor de sfeer in het pand, waar de mooie hal met glazen dak bepalend is. ‘We hebben flexplekken voor zzp’ers, ruimte voor workshops, trainingen en vergaderingen. Grootste voordeel is ons concept: wij ontzorgen onze huurders, zodat zij zich kunnen richten op ondernemen’, legt Mathijs Koetsier uit. ‘Het is een full-serviceconcept met gratis wifi, supersnel glasvezelinternet, ruim voldoende parkeergelegenheid, een keuken en toilet, openbare ruimtes en koffie- en theevoorzieningen. Het pand wordt wekelijks schoongemaakt en er is een alarminstallatie.’ Boven zijn twee fraaie vergaderruimtes met elk een eigen sfeer.

Mathijs Koetsier stelt vast dat Het Raadhuis beeldbepalend is voor Ruinerwold, zeker voor wie vanaf Haakswold over de rotonde het dorp binnen komt rijden. ‘Niet voor niets hebben we het pand opgewaardeerd. We hebben her en der zelfs tegeltjes vervangen en ander meubilair geplaatst. De banieren hangen buiten en we zijn er echt trots op.’

Info: www.businesscentrumhetraadhuis.nl

 

Reacties

Cookieinstellingen