Jubileum kerstwandeling Ruinen start bij De Poort

Foto: Artizzl Media

Ruinen – In de Wolden staan op tweede kerstdag weer drie kerstwandelingen op de agenda. In Zuidwolde en de Wijk, maar een jubileumuitvoering in Ruinen. Het is daar de vijftigste editie en die is daarom extra sfeervol.

In Ruinen wordt voor het eerst gestart bij Buitencentrum De Poort in plaats van bij het Bezoekerscentrum. De parkeerdruk was daar de laatste jaren wel erg groot geworden, want er komen zo tegen de 2.500 wandelaars naar Ruinen. Het is daarmee verreweg de grootste kerstwandeling van de regio. ‘Ooit was het met de kerstwandeling ook zo dat vanuit het dorp naar de schaapskooi werd gewandeld en weer terug. De Poort leent zich uitstekend voor de start’, zegt Bertjan Hooijer namens Promotie Ruinen. ‘Het parkeren op de Benderse was steeds een grote uitdaging, alleen is het nu de vraag hoe je al die mensen naar De Poort krijgt.’

Zaandplatte

De wandeling zelf gaat langs molen De Zaandplatte, die open is gesteld voor bezichtiging en bij mooi weer ook draait. Vrijwilligers zijn er om de mensen te woord te staan. Vandaar gaat het naar het Theehuys Anserdennen. Daar neemt dominee Georg Naber weer positie in voor het vertellen van een kerstverhaal. Ook Popkoor 2000 is present en er zijn midwinterhoornblazers onderweg. Eenmaal bij de schaapskooi demonstreert een schaapherder hoe hij (of zij) met de schapen werkt. van de kooi is het een klein stukje naar het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Wandelaars hebben er dan bijna 8 kilometer opzitten en hebben dan een keuze: of terug naar De Poort wandelen, nog 2,5 kilometer, of dit tracé per huifkar afleggen. Er rijden er twee continu heen en weer. Starttijd is tussen 10.00 en 13.00 uur, kosten: € 3,- en kinderen tot 12 jaar gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen