Kap van Meule van Wassens gehaald

Zuidwolde – Met het verwijderen van de kap van de Meule van Wassens in Zuidwolde, is een begin gemaakt met de restauratie. De kap werd dinsdagmorgen van de molen gehaald door een grote kraan en werd vervolgens in het gras naast de molen gelegd.

Het duurde even voordat alles in gereedheid was gebracht om de molen te onthoofden, maar voor elf uur was het dan toch gelukt. Molenmakerij Groot Wesseldijk uit Lochem tilde de 16.000 kilogram wegende kap van de molen af.

Dieplader

De weersomstandigheden waren er prachtig bij, ook om later die dag het tijdelijke platte dak op de molen te plaatsen. Ondertussen werden aan het eind van de morgen ook de twee kolossale dragers van de wieken met een dieplader afgevoerd, maar dat had nogal wat voeten in de aarde. Eerst moest de lange trailer de bocht naar rechts maken van de Molenstraat naar de Hoofdstraat en dat duurde eventjes. ‘Maar goed dat deze wagen zwenkwielen heeft, anders was dat niet gelukt’, bromde een omstander. Daarna kreeg het bijzondere vervoer verderop nog te maken met de rotonde, die genomen moest worden om bij de N48 uit te komen.

Een week eerder werd ter voorbereiding de staart van de molen, die in verbinding staat met constructie van de wieken, al verwijderd; deze moet in zijn geheel vernieuwd worden.

Nu de kap eraf is, kunnen de molenspecialisten ook beoordelen hoe de aansluiting met de romp van de molen er precies aan toe is en kunnen de herstelwerkzaamheden aan de romp van de molen gebeuren. Dat is niet altijd ter plekke zichtbaar; ook in de werkplaats van de molenmakerij wordt aan onderdelen gewerkt. Zo zijn ook de stalen roeden, die al jaren in het land naast de molen liggen, afgevoerd om opnieuw te worden gestraald. De restauratie duurt totaal een jaar, in november 2019 moet de Meule van Wassens weer in volle glorie draaien.

Reacties