Stof tot nadenken voor ondernemers De Wolden

Zuidwolde – De afsluiting van de Maand van de Ondernemer bij Python in Zuidwolde, gaf de aanwezige ondernemers veel stof tot nadenken. Trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk voorspelde een verdere versnelling van de technologische ontwikkelingen en waarschuwde ondernemers ervoor om niet achter te leunen, maar juist te durven veranderen.

Er zaten zo’n honderdvijftig ondernemers in de bedrijfshal van Python, waar aan het begin van de middag de machines werden verplaatst en de vloer grondig gereinigd. Binnen een paar uur stonden er stoeltjes en had de cateraar A&H een cafédeel ingericht. Ondernemers uit Hoogeveen en De Wolden, maar vooral uit die laatste gemeente met ook delegaties uit Koekange en Ruinen. Wethouder Jan ten Kate opende de avond met de blije constatering dat ondernemers in deze regio elkaar iets gunnen en graag samenwerken. Dat ondernemers de gemeente De Wolden waarderen, blijkt ook uit de jongste uitkomsten van het onderzoek naar de meest MKB-vriendelijke gemeente.  ‘De Wolden heeft weer hoger gescoord, we krijgen nu ene 7,1’, vertelde de wethouder.

Nieuwe richting

Jaap Jonkers van staalbedrijf Python, de gastheer van de avond, vertelde trots hoe zijn bedrijf de crisis doorkwam, wat tevens het startsein was voor een nieuwe richting. ‘We waren voor bijna tachtig procent afhankelijk van de bouw, als dat dan voor de helft wegvalt, heb je een probleem. Wij zijn meer de markt opgegaan naar bedrijven die onze hulp en machines goed konden gebruiken. We zijn nu heel breed geworden, werken bijvoorbeeld ook voor de agrarische sector en zijn meer een toeleveranciersbedrijf geworden. Nu mag bij ons een klant niet meer dan twintig procent van de omzet uitmaken.’

Python begon ook met het maken van crossfitapparatuur. ‘Dat werd zo groot, dat we een nieuw bedrijf hebben opgericht: Gorilla Grip. De helft van de producten gaat al naar Frankrijk en wij willen tot de Top 5 van Europa behoren’, verduidelijkte Jonkers de doelstelling.

Meer over het verhaal van Richard van Hooijdonk bij de collega’s: https://www.meppelercourant.nl/nieuws/de-wolden/560844/futurist-leert-ondernemers-de-wolden-en-hoogeveen-een-lesje.html

Lees ook De Wolden hele maand voor ondernemers

Reacties