Schrijfster uit Ruinen: zuur eten maakt ziek

Florentine van Vollenhoven
Florentine van Vollenhoven
Foto: Eigen foto

Ruinen – Een gezond menselijk lichaam kent een uitgekiende balans tussen zuren en basen. De westerse leefstijl en het bijbehorende voedingspatroon werkt sterk zuurvormend. Het gevolg: weinig weerstand en een gebrek aan energie. Hiervoor waarschuwt zuur-basen-deskundige Florentine van Vollenhoven uit Ruinen in haar boek ‘Verbasing over verzuring’. Een boek dat een plek heeft in de nieuwe leefstijlgeneeskunde.

“We eten te zuur, dat wil zeggen te veel zuurvormende voeding”, vertelt Van Vollenhoven. “Zuurvormend voedsel is bijvoorbeeld vlees, vis, ei en soja en allerlei bewerkte producten. Groenten en fruit zijn basenvormend.” Als het lichaam het overschot aan zuren niet kan afvoeren via de nieren, de longen en de huid wordt het afgestoten naar de weefsels. Dat kan grote gevolgen hebben voor lichaam en geest.

“Je voelt je doorgaans niet fit, zowel psychisch als fysiek. Je weerstand is minder en je energieniveau is lager, hierdoor ontwikkel je allerlei klachten en slaat de veroudering eerder toe.” Het goede nieuws is dat leven volgens het zuur-basenprincipe al na twee weken verbetering kan geven, schrijft de deskundige in haar boek: “In overleg met de arts kan de medicatie al snel verminderd of zelfs gestopt worden. Denk aan medicijnen tegen hoge bloeddruk, insuline, pijnstillers, ontstekingsremmers en maagzuurremmers.”

Goed voor het milieu

“Een expert op dit gebied”, zegt systeembioloog prof.dr. Jan van der Greef over Florentine van Vollenhoven. “In het boek ‘Verbasing over verzuring’ schetst Van Vollenhoven op de haar bekende heldere wijze hoe verzuring een zeer bruikbaar signaal is voor het vroegtijdig ontdekken van een verschuiving naar een ziektebeeld toe. Ook worden mooie voorbeelden gegeven om verzuring van ons leven te voorkomen of terug te dringen.”

“Goede vrienden schotel je het beste en lekkerste eten voor. Doe dat dan ook voor jezelf. En verbaas je erover wat basische voeding voor jou kan betekenen èn voor de wereld om je heen,” vult voedingstherapeut en auteur Rineke Dijkinga aan. “In het boek ontdek je dat basische, onbewerkte voeding ook veel minder verzurend is voor het milieu. Iets goeds doen voor je eigen gezondheid betekent automatisch dat je een gezond milieu ondersteunt. Pure winst!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen