Ecoduct Stiggeltie moet ruimte bieden aan fietspad

Ecoduct Stiggeltie
Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Er moet wat het college van B en W betreft een fietspad over het bestaande ecoduct Stiggeltie komen om de fietsverbinding tussen Zuidwolde en Linde te optimaliseren. Dat was eerder onbespreekbaar voor terreinbeheerder Het Drents Landschap. Er lijkt nu wat meer mogelijk, maar het college laat weten dat dit voorstel nog geen garanties biedt voor een gunstig resultaat.

Het college vraagt de gemeenteraad nu om 200.000 euro extra uit te trekken voor het project Linderweg. Er is de gemeente alles aan gelegen om een veilige fietsverbinding tussen Zuidwolde en Dedemsvaart te realiseren. In toenemende mate gaan tieners vanuit Zuidwolde naar de middelbare school in Dedemsvaart in plaats van naar Hoogeveen. Er wordt al jaren gewerkt aan het vrijliggend fietspad langs de Linderweg, nadat een burgerinitiatief vanuit het dorp daartoe had opgeroepen.

Vorig jaar werd bekend dat de provincie nog wel een tweedehands voetgangersbrug uit Groningen had liggen, die mogelijk gebruikt zou kunnen worden bij de oversteek van de N48 bij Linde. Dat zou een mogelijkheid geweest zijn, maar ook in de gemeenteraad van De Wolden was al gevraagd om de optie Stiggeltie onder de loep te nemen. Vanwege het standpunt van Drents Landschap kreeg de gemeente bij de provincie ook geen voet aan de grond. Nu vraagt het college aan de provincie, Rijkswaterstaat en Drents Landschap om samen na te denken over een goede invulling van een fietspad over het ecoduct.

Een fietspad ver het bestaande viaduct van de Ommerweg nar Linde is min of meer afgevallen en als onhaalbaar bestempeld. Hier is onvoldoende ruimte om een vrij fietspad te realiseren, zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.

Het ecoduct is 50 meter breed, waarvan 5 meter kan worden gebruikt voor de aanleg van een fietspad. Het blijkt ook dat het ecoduct niet helemaal ‘af’ is en dit plan biedt daar nu ook kansen voor. Er blijft 45 meter ruimt voor de fauna en flora.

Mochten provincie en Drents Landschap blijven volharden in een negatieve houding ten opzichte van, dan kiest het college van De Wolden liever voor een nieuwe fietsbrug in plaats van de tweedehands voetgangersbrug. Dat gaat dan wel wat meer kosten: 832.000 euro, waarvan 162.000 dan van de provincie moet komen.

 

Reacties