Politie wil niet graven naar Willeke Dost

Willeke Dost in 1992.
Foto:

Koekange – De politie heeft vanmiddag aangegeven de eerstkomende maanden zeker niet te willen graven naar Willeke Dost op de locatie die door Jan Huzen en Ab Bruintjes is aangegeven. Vanmiddag spraken de twee in Emmen met het cold-caseteam. ‘De meest moeilijke opdracht voor ons allen komt hiermee snel dichterbij. Kon mijn tranen bijna niet bedwingen zojuist tegenover Klaasje Wopken’, verwijst Huzen naar de tante van Willeke en het aangekondigde graafmoment van vrijdagmiddag.

Huzen heeft een gevoel van een enorm verdriet en woede. Volgens het ultimatum van de onderzoekers naar de verdwenen Willeke Dost, wordt vrijdagmiddag om 16.00 uur begonnen met graven achter de woning aan de Koekangerdwarsdijk. De initiatiefnemers Ab Bruintjes uit Koekange en Jan Huzen uit Emmen hebben inmiddels een oproep voor hulp geplaatst op Facebook en zelfs een speciale groep aangemaakt.

Er worden mensen gevraagd die willen helpen met graven, mensen die een keten of cordon willen vormen zodat de gravers ongestoord kunnen werken, twee zware graafmachines met ervaren machinisten, een aggregaat voor stroom met mobiele lampen, stevig landbouwplastic en catering. ‘Wij verwachten dat de zoekactie vier uur in beslag neemt ‘, aldus Huzen. ‘Of wij Willeke vinden en/of wij de familie in staat kunnen stelen een waardig afscheid te kunnen nemen van Willeke, is allerminst zeker.’

Cold-caseteam

Bruintjes en Huzen hebben vanmiddag in Emmen overleg met het cold-caseteam van de politie. Het tweetal brengt de media in ieder geval in beweging; gisteravond zaten ze bij RTL Late Night en eerder die dag waren ze ook te horen bij BNR Nieuwsradio. Daar werd gesproken over ‘Graaf-Drenten’, in navolging van de term ‘Blokkeer-Friezen’.

Het cold-caseteam gaf gisteren haast noodgedwongen ook een persbericht uit me een verklaring. Die luidt als volgt:

“Afgelopen week werd het Cold Case Team van politie Noord NL geconfronteerd met een bericht op Facebook over de vermissing van Willeke Dost. Er is op 2 november telefonisch contact gezocht met de schrijver van dit bericht.

Deze man zei dat hij informatie had in verband met de vermissing van Willeke Dost. De info ging over een particuliere zoekactie die mogelijk resultaat zou hebben gehad. Een medewerker van het Cold Case Team heeft hem aangegeven dat dit bekend was en ook nader is onderzocht. De afspraak is gemaakt dat er volgende week, deze week dus, contact met hem zou worden opgenomen om hem nadere tekst en uitleg te geven over deze zoekactie.
Bij het CCT is bekend dat er vorig jaar een particuliere zoekactie is geweest die mogelijk aanwijzingen zou hebben opgeleverd. Er is overleg geweest met dit particuliere zoekteam en zij hebben hun onderzoeksresultaten met de politie gedeeld. Hier is vervolgens nader onderzoek naar gedaan. Dat onderzoek heeft enige tijd in beslag genomen. Na de afronding daarvan heeft het Cold Case Team samen met het OM geen aanleiding gezien om op basis van de toen beschikbare informatie om in de grond te gaan zoeken.

Als er sprake is van nieuwe informatie, dan zullen politie en OM altijd een nieuwe afweging maken. Of hier in dit geval sprake is van nieuwe informatie of gewijzigde omstandigheden, is nu nog niet te zeggen. Dat wordt nu onderzocht. Het Cold Case Team stelt het op prijs dat mensen informatie met het team willen delen. Zo kunnen we samen zaken oplossen. Het Cold Case Team gaat altijd zorgvuldig om met informatie die ze binnen krijgt en doet nader onderzoek als de situatie daar om vraagt. Zorgvuldig onderzoek kost tijd en het team heeft zich te houden aan allerlei wettelijke voorschriften.”

Later uiteraard meer informatie over de zaak Willeke Dost.

 

 

Reacties