Verplicht schepje en zakje mee tijdens hond uitlaten

Mark Turksma stelde vragen over de SWO.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Het bestrijden van de overlast als gevolg van hondenpoep, is geen eenvoudige opgave. Dat werd donderdag tijdens de raadsvergadering nog eens duidelijk uit de antwoorden van burgemeester Roger de Groot op vragen van de PvdA. De suggestie van Mark Turksma (PvdA) om hondenbezitters bij het uitlaten van hun viervoeter te verplichten en schepje en zakje mee te laten nemen, vond de burgemeester een goede en het onderzoeken waard.

Met je schoenen in een hondendrol stappen is een van de grootste ergernissen van mensen. Een grasveld met her en der hondenpoep, terwijl er ook kinderen op het grasveld spelen, is veel bewoners een doorn in het oog. Volgens Mark Turksma kreeg zijn fractie vooral uit Ruinen en Zuidwolde de nodige meldingen van overlast. ‘De hondenbezitters laten het resultaat van het uitlaten vaak in de openbare ruimte achter. Ondanks de verplichting die de APV de hondenbezitter oplegt’, aldus Turksma. Toen er enige maanden geleden foto’s van de nieuwe gemeenteraad moesten worden gemaakt, bleek ook het grasveld voor het gemeentehuis niet brandschoon te zijn.

Zelf constateren

Het leidde in de raadsvergadering tot een reeks vragen van de PvdA. De overlast is het college bekend. ‘Er zijn een paar meldingen vanuit Ruinen gekomen, we hebben in alle gevallen contact opgenomen. Maar we hebben maar een surveillant en je moet het feit wel zelf constateren. Hanhaven is dus lastig’, antwoordde de burgemeester. Volgens de eerste burger wordt de tijd van de enige surveillant vooral in beslaggenomen door de handhaving van de drank- en horecawet. ‘We kunnen niet de hele dag iemand rond laten gaan door de gemeente voor controle op hondenpoep.’

De APV zou wel iets aangescherpt kunnen worden, bijvoorbeeld door een hogere strafmaat als poep niet opgeruimd wordt. ‘We gaan volgend jaar met de veiligheidsmonitor aan de gang en we gaan zeker in de communicatiesfeer wat meer doen, vooral aan bewustwording’, zei De Groot. Het PvdA-raadslid Turksma besefte ook wel dat een gemeente niet tien man achter de ‘dampende kak’ van honden aan kan sturen. 

Reacties