Glasvezel De Wolden boven de 5000 aansluitingen

Foto: Artizzl Media

De Wijk – Glasvezel De Wolden heeft nu 5090 huisaansluitingen en 4670 abonnementen. Dat meldt de organisatie in de nieuwsbrief van vandaag. Ruinen en Ruinerwold zijn de dorpen met de meeste aansluitingen: 1642 in Ruinen en 1662 in Ruinerwold.

Het grootste dorp Zuidwolde blijft op dit moment nog steken op 371, Koekange is met 891 een goede derde. Andere dorpen met de aantallen: Alteveer 208, Ansen 150, De Wijk 2, Echten 139, Eursinge 24 en Veeningen 1.

‘Op dit moment zijn we in de hele gemeente De Wolden actief. Dat wil zeggen dat er in De Wijk de eerste activiteiten ontplooid zijn: informatieavonden, de schouw en er is ook al gegraven. In het gebied dat voorafging aan De Wijk, Zuidwolde en het omringende buitengebied, wordt gegraven, worden huisaansluitingen gemaakt en worden grote aantallen adressen aangesloten door de providers. In de gebieden die vóór Zuidwolde zijn aangesloten, worden nog aanvullende en/of herstelwerkzaamheden uitgevoerd’, aldus het GDW-team. 

Momenteel is de Wijk het centrale punt waar gewerkt wordt De herinrichting van de Dorpsstraat werd benut om gelijk glasvezelkabels op deze route in te graven en de winkels en woningen aan te sluiten. ‘Dat betekent wel dat een klein deel van de inwoners van De Wijk de kabel nu al in huis heeft, terwijl de overige adressen nog geduldig moeten wachten op hun aansluiting.’ 

Een beletsel

In het gebied waar we met de aanleg gestart zijn, boven de A28, zijn nog een paar adressen met wat in aannemerstermen heet, een ‘beletsel’. Dat betekent dat er iets aan de hand is met de kabel óf in het distributiepunt óf in de Pop (wijkcentrale), óf in de woning zelf. ‘Aan het oplossen van al deze problemen wordt voortdurend gewerkt door de aannemer. Niet elk probleem is echter even snel op te lossen en soms zijn er ook nog vertragende factoren zoals de bouwvak of een vakantie van de bewoner, materiaal dat niet beschikbaar is, noem maar op. Het gaat inmiddels nog maar om een zeer klein aantal adressen’, aldus GDW.

Recreatieparken

Glasvezel De Wolden heeft nog een extra lening af kunnen sluiten bij de provincie zodat ook de recreatieparken binnen de gemeente aangesloten kunnen worden. Ook woningen in de zogenaamde ‘randgebieden’ rondom De Wolden, waar geen ander glasvezelinitiatief actief is, kunnen dankzij deze extra lening aangesloten worden, evenals nieuwe industrieterreinen. In alle genoemde gevallen zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden.
Zodra de aanleg van gemeente De Wolden voltooid is, beginnen de graaf- en andere werkzaamheden voor de recreatieparken en de randgebieden.

Reacties