Festival Oeverloos met bekende namen

Gerard Rijker en Zwaantje ten Have blij met het programma.
Foto: Artizzl Media

De Wijk – Het programma voor het tweede Verhalenfestival Oeverloos in de Wijk is helemaal rond. Met bekende regionale namen als Marga Kool en Jan Veenstra, op de openingsavond, en Ria Westerhuis, maar ook met landelijke fenomenen als Nico Dijkshoorn en Karsten Kroon, staat het programma als een huis. Oeverloos trok vorig jaar bij het debuut 2.000 bezoekers, het vindt ook dit jaar weer gelijktijdig plaats met het Smaakmakersfestival.

Het bleek een gouden combinatie en daarom gaan de beide festivals met de innige samenwerking op herhaling in het weekend van 22 september. Oeverloos heeft nog meer samenwerking gezocht, want naast Welzijn De Wolden werkt de openbare bibliotheek nu volop mee. ‘Dat levert mooie nieuwe ideeën op’, zo constateert Zwaantje ten Have tevreden. Vergeleken met vorig jaar is het aantal yurts van drie naar twee gegaan. ‘Maar nu kunnen er in de grootste yurt maximaal honderd mensen, in de andere zeventig’, vertelt Gerard Rijker. Hij zit samen met Zwaantje in de organisatie, maar ook Ria Westerhuis, Leonoor Colenbrander, Berber Jansen en Jeanet Drenth daar deel van uit. Over samenwerking gesproken: de mensen van Oranjeborg helpen mee met get opbouwen en afbreken van de inrichting van het terrein.

In het eerste jaar bleek de cohesie tussen Smaakmakers en Oeverloos al, veel mensen waren blij met de combinatie. ‘Facilitair hoeven we helemaal niets te doen, want alles staat er al. Nadeel is dat wij geen inkomsten hebben van de horeca en dus een beroep moeten doen op fondsen’, aldus Rijker, de man die de weg als geen ander kent in subsidieland. Er wordt dit jaar voor de meeste verhalenvertellers wel een kleine bijdrage aan entree gevraagd, volgens Rijker niet te voorkomen omdat er gekozen is voor bekende namen.

Moordspel

Activiteiten voor kinderen zijn sowieso gratis. Zo is er naar een idee vanuit de bibliotheek op zaterdag een moordspel. ‘Er wordt op zes locaties iets verteld en de kinderen moeten dan zelf uitzoeken wie de moordenaar is’, glimlacht Ten Have.

Tijdens de komende editie wordt de overgang tussen de terreinen van het Smaakmakersfestival en Oeverloos nog mooier en duidelijker. Vorig jaar was het bij de ingang voor sommige mensen niet helemaal duidelijk dat ze het eetterrein helemaal moesten doorkruisen om bij de verhalen te komen, nu wordt bij de ingang een Verhalenkar geplaatst waar de mensen direct alle info kunnen halen. Het overgangsgebied wordt nu niet alleen voorzien van hooibalen en pallets om te relaxen, maar ook van loungebanken. Veel bezoekers zagen dit gebied als rustpunt tussen twee festivals.

Onbetaalbaar

Het samenstellen van de lijst verhalenvertellers was zeker geen makkie. De bedragen die op een site als sprekers.nl genoemd worden, zijn voor Oeverloos onbetaalbaar. Dus ging het vooral via-via. ‘Dan ben je soms een beetje van toeval afhankelijk, de mensen die je wilt, moeten het ook leuk vinden om hier in de Wijk te komen vertellen. Dit festival vinden ze leuk’, glundert Rijker. Ze zochten onder meer een sporter met Drentse roots en kwamen uit bij Karsten Kroon. De voormalige profwielrenner is commentator bij Eurosport en verblijdt de kijkers met vele verhalen. En zo ontstond met Renate Moespot, Elke Geurts en Arita Baaijens erbij een mooie mix van gasten, die allemaal op een bepaald gebied veel te vertellen hebben. Omdat pas in juni definitief duidelijk werd wat het budget precies was, zat de organisatie wel even in onzekerheid, maar na de laatste subsidie toezegging kwam het goed.

Ook aanwezig: Anke Teunissen en Egbert Stellink, bekend geworden van de VR-documentaire The Last Chair. Anke komt vertellen, het leek Egbert wel mooi om mee te gaan. Datzelfde weekend wordt de docu vertoond in de Wijk en IJhorst. De opening met het duo Marga Kool en Jan Veenstra is vrij toegankelijk. De doelstelling is om dit jaar 2.500 mensen te kunnen verwelkomen. ‘We willen gewoon doorgaan, maar moeten ook niet te groot worden’, stelt Gerard Rijker vast.

Reacties