Weer zoektocht naar vermiste vlieger bij Ruinerwold

Onthulling gedenksteen Ruinerwold voor neergestorte Halifax.
Foto: DeWoldenNieuws

Ruinerwold Op verzoek van de Britse autoriteiten zoekt Defensie woensdag weer naar de stoffelijke resten van een bemanningslid van Halifax JD314. Deze Britse bommenwerper stortte neer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het veldonderzoek gebeurt in een weiland nabij de Hardenweg in Ruinerwold.  Vorig jaar werd ook al uitgebreid gezocht en niets gevonden.

Militairen van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) beginnen vanaf 8.30 uur aan een zoektocht naar het zevende bemanningslid van de Halifax, op de plek waar het vliegtuig 75 jaar geleden neerkwam. Zij worden ondersteund door collega’s van de Genie, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) en de vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. Dit is de tweede poging om de vermiste vlieger te vinden.

Halifax

Op woensdag 29 december 1943 werd een Halifax bommenwerper onderschept door een Duitse Messerschmitt en sloeg tegen de grond in een weiland ten noorden van Ruinerwold. Het toestel was vanuit Engeland met zeven bemanningsleden op missie naar Berlijn om daar te bombarderen. Korte tijd na de crash ontploften de bommen aan boord. Het toestel brandde grotendeels uit. Identificatie van de bemanningsleden was daarom erg moeilijk.

Van de zeven bemanningsleden werden na de crash zes militairen geborgen en begraven op de begraafplaats Blijdenstein in Ruinerwold. Twee van de zes konden niet geïdentificeerd worden. Het zevende bemanningslid werd later door de Duitsers gevonden en door een getuige begraven in de krater die het vliegtuig bij de ontploffing had geslagen.

Onthulling gedenksteen Ruinerwold voor neergestorte Halifax.

 

Idenitificeren

Het doel van dit veldonderzoek is om de stoffelijke resten te identificeren, zodat een herbegrafenis in de toekomst kan plaatsvinden. Eerste luitenant Patric van Aalderen van de BIDKL vindt het, net als zijn collega’s, van groot belang dat geprobeerd wordt het vermiste bemanningslid te identificeren. ‘Voor nabestaanden en directe betrokkenen is het zeer belangrijk om iemand te identificeren. Je kunt het verschil maken tussen jarenlange onzekerheid en rust waar mensen uiteindelijk toch naar verlangen’, aldus Van Aalderen.

Reacties