Truida Schonewille vierde honderdste verjaardag

Foto:

Kerkenveld – Truida Schonewille-Stoter vierde gisteren haar honderdste verjaardag. Ze deed dat met kinderen en burgemeester Roger de Groot, dit weekend volgt een feestje in Nieuw-Moscou met al haar nazaten.

Van de 8 kinderen kwamen 25 kleinkinderen, 46 achterkleinkinderen en 15 achterachterkleinkinderen, maar ze kunnen er niet allemaal bij zijn. Ze zegt een mooi leven te hebben gehad, maar is nog steeds actief. Wandelen in het hofje voor de deur, breien, een boek lezen en puzzelen. Ze probeert zelfs weer mondorgel te spelen en gaat tweemaal per week naar een zorgboerderij in Alteveer. ‘Ja, ik moet de kost nog verdienen’, zegt ze grappend. Daarnaast volgt ze kerkdiensten op radio en televisie en het nieuws wordt scherp in de gaten gehouden.

Getrouwd

Truida werd geboren in een boerderij buiten Kerkenveld, die door haar grootvader in 1900 was uitgebouwd. ‘Ik ben daar opgegroeid en heb er geleerd te werken.’ Voor de oorlog ontmoette ze haar eerste man, Arie Bijl uit Hollandscheveld. Twee jaar en vier maanden precies waren ze getrouwd toen hij in november 1943 overleed.

Twee kinderen hadden ze samen en Truida kwam er alleen voor te staan, ze verdiende de kost onder andere door veel te naaien en te breien voor wie maar wat nodig had. Bijna acht jaar later kwam Klaas Schonewille in haar leven, een man uit Elim die al vier kinderen had. Samen kregen ze er nog twee bij. Truida zegt het met beide mannen zeer getroffen te hebben. Klaas overleed in 1985, waarna Truida terugkeerde naar Kerkenveld, naar de woning aan de Jan Haarstraat waar ze nu nog steeds zelfstandig woont.

Reacties